Noutăți

Acesta este cel mai mare avion din lume! Cât este de mare și în ce scop va fi folosit?

Numit Stratolaunch, cel mai mare avion de pe mapamond are caracteristici impresionante, fiind conceput de către compania Stratolaunch Systems. Potrivit www.sciencealert.com, anvergura aripilor sale este de 117 metri – mai mult decât lungimea unui teren de fotbal, iar înălțimea aparatului de zbor este de 15 metri.

Fără combustibil, colosul Stratolaunch cântărește 227.000 kg. Monstrul zburător are 28 de roți și, pentru propulsie, este înzestrat cu șase motoare cu reacție dintre cele folosite pentru aeronavele de tip Boeing 747.  Poate parcurge 3700 de kilometri, fără a fi alimentat cu combustibil. Avionul, construit în deșertul Mojave din California, nu este proiectat pentru transportul de pasageri, ci doar pentru a transporta rachete. Rachete care, la rândul lor, transportă… sateliții la destinație!

SL

 

g

Pentru a fi lansate, rachetele vor fi atașate între cele două părți ale aeronavei gigantice. Structura neobișnuită a avionului este menită să-i confere stabilitate, în zbor, la momentul lansării rachetelor. La o altitudine de aproximativ 10,6 km, racheta va fi eliberată. Ea se va detașa, continuânu-și drumul, pe cont propriu, până la altitudinea la care sateliții trebuie să fie plasați pe orbită.

Compania Stratolaunch apreciază că lansarea rachetelor cu ajutorul unui asemenea mastodont zburător este o modalitate mai ieftină și foarte eficientă de a amplasa sateliții pe orbită, comparativ cu lansarea verticală, ce poate fi extraordinar de costisitoare.

Sateliții care vor fi lansați cu ajutorul noii aeronave vor înlesni furnizarea de servicii de internet pe tot globul și vor înlesni comunicațiile. De curând, Jean Floyd, directorul executiv al companiei Stratolauch Systems, a declarat că, pe viitor, va fi explorat, în mod activ, un spectru larg de vehicule de lansare, care vor oferi mai multă flexibilitate. Stratolaunch Systems – companie care îi aparține cunoscutului Paul Allen (co-fondator al Microsoft) este pe cale să realizeze prima demonstrație de zbor, cu gigantul său, în anul 2019. Dar până atunci mai trebuie efectuate numeroase teste!

f

b

e

d

c

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii