AIM radionica curs online

Noutăți

Acesta este cel mai exact ceas din lume. Proprietățile lui îi permit să perceapă chiar și valurile gravitaționale cosmice

Ceasurile atomice moderne măsoară în mod obișnuit timpul observând schimbarea regulată a nivelurilor de energie în atomii de cesiu. Cu toate acestea, chiar și ceasurile care utilizează această metodă au un defect. Mișcarea de electroni într-un atom de cesiu are o limită de viteză care acoperă acuratețea maximă a ceasurilor.

Noul ceas construit de Universitatea din Colorado Boulder și JILA utilizează stronțiu în loc de cesiu. Acest element schimbă nivelurile de energie mai rapid decât cesiul, ceea ce înseamnă că măsurătorile efectuate de un ceas care îl folosește ca mecanism sunt mai precise. Pentru a face măsurătoarea mai exactă, oamenii de știință au plasat atomii într-o rețea 3D, permițând mai multor atomi să fie împachetați împreună. Întreaga structură este apoi înghețată la -273 grade Celsius, ceea ce ajută și atomii să se evite unul pe altul. Ceasul este o rețea de gaz cuantic aproape înghețat, care se schimbă subtil cu o viteză incredibilă.

Totuși, în ciuda preciziei ceasului, Jun Ye, unul dintre cercetătorii care au construit mașinăria, a declarat că nu a funcționat destul de mult timp pentru a determina dacă va rămâne atât de precis.
Unii ar putea întreba: de ce am construi un astfel de ceas? La prima vedere, poate părea o risipă de bani, dar aplicațiile includ abilitatea de a măsura efectele relativității la o scală și mai precisă, o activitate preferată a departamentelor de fizică de pretutindeni. Ceasul poate fi folosit, de asemenea, pentru a căuta valuri gravitaționale, deoarece orice fluctuație a timpului său perfect ar putea fi atribuită efectelor valurilor gravitaționale asupra ceasului, mai degrabă decât a eșecurilor proprii.

Posibilele aplicații ale acestui ceas vor fi de mare amploare, în fizică și inginerie. În timp ce un astfel de ceas ar putea să nu fie niciodată portabil, beneficiile măsurării mai precise vor fi numeroase, chiar dacă nu vă poate ajuta să vă asigurați că nu veți pierde autobuzul spre locul de muncă.

sursa: http://bigthink.com/articles/the-most-accurate-clock-ever-made-and-what-it-can-do

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii