Noutăți

Aceasta este cea mai înaltă cascadă de pe Pământ. Ce înălțime are și unde se află?

  •  
  •  
  •  

Cascada cea mai înaltă din lume se află în Venezuela și are o înălțime amețitoare, incredibilă pentru aproape orice persoană care citește pentru prima dată despre această minune a naturii din America de Sud. Cascada Angel, numită Salto del Angel în țara în care se află, este de 19 ori mai înaltă decât Cascada Niagara și este o cădere de apă în două trepte, cea mai înaltă dintre ele având peste 800 de metri. Înălțimea Cascadei Angel, de aproape 979 de metri, este pe atât de teribilă, pentru privitor, pe cât este de fermecător peisajul sălbatic ce o înconjoară.

Angel 2

Cea mai inalta cascada

Gigantica cădere de apă se află în Parcul Național Canaima iar punctul său cel mai înalt se află pe un formidabil platou montan, numit Auyantepui. Platoul montan de pe care se prăvălesc, în hăul de aproape un kilometru, apele furioase ale Cascadei Angel, este cea mai mare formațiune de acest fel din parcul Canaima, Venezuela.

Numele cascadei provine de la aventurierul și pilotul american Jimmie Angel. Acest om al aventurii a observat uriașa cascadă din avionul său, în vreme ce survola zona cu speranța de a găsi un legendar „oraș al aurului”. De fapt, exploratorii se mulțumeau și dacă găseau câteva pepite, în nisipul din albia vreunui râu. Dacă găsea un loc potrivit pentru aterizare, Angel și amicul care îl însoțea căutau aur aluvionar. În loc de „râul de aur” sau „orașul de aur” pe care visa să-l găsească, Angel a găsit, în anul 1933, o minunată cascadă, care avea să primească numele său, după ce avea să fie făcută cunoscută întregii lumi.

Cascada uriasa

Angel 3

Patru ani mai târziu, Jimmie Angel a fost nevoit să efectueze o aterizare forțată pe Auyantepuy. În avion se aflau soția sa și încă două persoane. Toți au scăpat nevătămați. Aparatul de zbor nu a mai putut decola, așa că au trebuit să-l abandoneze pe platoul montan. Cei patru au trebuit să se orienteze și să ajungă la cea mai apropiată localitate, la civilizație. Au reușit, finalmente, după o aventuroasă călătorie prin junglă, ce a durat unsprezece zile. Avionul lor a fost recuperat abia peste 33 de ani. Acum este expus în Muzeul Aviației din Maracay. Pe Auyantepuy este amplasată, astăzi, o replică a aparatului de zbor pe care l-a folosit Angel.

Angel

Angel Falls

Parcul Național Canaima are 30.000 de kilometri pătrati și cuprinde, pe lângă cea mai înaltă cascadă din lume, numeroase alte căderi de apă – unele de o înălțime amețitoare, lacuri, râuri și păduri în care trăiesc specii de plante și animale ce nu pot fi găsite altundeva, pe Terra. Muntii grandioși ai acestui parc s-au format pe vremea când încă America era alipită Africii, formând împreună un continent.

Acest extraordinar parc național, în care trăiește populația Pemón, care păstrează tradiții înfiripate în vremuri imemoriale, este pe locul șase în lume, ca suprafață. Se spune că primul european care a văzut Cascada Angel a fost Sir Walter Raleigh (1554-1618), care se afla în căutarea enigmaticului El Dorado.

Surse: salto-angel.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Aceasta este cea mai înaltă cascadă de pe Pământ. Ce înălțime are și unde se află?

  1. cetățeanul tulburat // 6 octombrie 2017 at 18:45 // Răspunde

    Lăsând la o parte peisajul și frumusețea locului…să ne întrebăm care e sursa apei? Cum ajunge apa la acea altitudine pe acel platou având în vedere că acel volum de apă curge nonstop, nefiind vreun ghețar în zonă care s-ar topi…e pompată de undeva?!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii