Noutăți

Aceasta este armura lui Tutankhamon, veche de peste 3000 de ani. Ce au constatat oamenii de știință, la examinarea anticului obiect?

Mult prea adesea, Tutankhamon, poate cel mai faimos faraon al Egiptului, a fost înfățișat, de către istorici și scriitori, ca un tânăr firav, bolnăvicios, cu preocupări mai degrabă filosofice, decât războinice. La conturarea acestei imagini au contribuit unele malformații de care a suferit, precum și moartea prematură, la doar 19 ani, a liderului Egiptului antic.

Corespunde această imagine a lui Tutankhamon realității? Noile observații ale oamenilor de știință conduc într-o altă direcție. Sugerează altceva. Se pare că tânărului rege nu îi erau străine câmpurile de bătălie, că nu lăsa soarta războiului doar în seama conducătorilor de oști. Platoșa sa, care s-a păstrat până azi, prezintă urme de folosire frecventă.

Armura la care ne referim, confecționată din solzi de piele groasă, tăbăcită, este unul dintre obiectele care au rezistat timpului și oferă indicii despre obiceiurile marelui lider pentru care a fost confecționată, în urmă cu peste trei milenii. Străvechiul echipament de protecție, destinat utilizării pe câmpul de luptă, a fost descoperit în mormântul faraonului, aflat în Valea Regilor.

laborator

piese

Prețiosul artefact a fost examinat prin aplicarea unei tehnologii moderne numită, pe scurt, RTI (de la  Reflectance Transformation Imaging). Această tehnică modernă implică combinarea mai multor imagini ale unui obiect fotografiat sub diferite unghiuri de iluminare.

Armura lui Tutankhamon a fost examinată, minuțios, de către un cercetător de la Universitatea din Northampton, care a atras atenția asupra multiplelor semne de uzură existente la nivelul bucăților de piele ce au intrat în componența armurii, ceea ce indică o purtare frecventă și îndelungată a acesteia.

Este mai probabil ca armura să fi fost purtată în campaniile militare, decât în viața de zi cu zi de la curte, unde un faraon egiptean purta straie cu mult mai sofisticate, mai prețioase, menite să îi confere prestanța unui reprezentant al zeilor. Se poate interpreta că plasarea armurii printre obiectele din mormântul lui Tutankhamon nu este străină de latura marțială a existenței faraonului.

Egiptul nu își putea menține statutul și teritoriile fără o armată puternică și fără lideri militari destoinici, în condițiile în care avea hotare comune cu alte națiuni dornice de expansiune teritorială, așa cum erau vitejii hitiți, ce și-au creat propriul imperiu.

armuraarmura 2Atunci când a urcat pe tronul Egiptului, în anul 1332 î.e.n., Tutankhamon avea doar 8-9 ani. Domnia sa avea să se încheie peste numai un deceniu. Mormântul său intact, în care nu au reușit să pătrundă hoții de comori, a fost descoperit în anul 1922.

Îmbrăcămintea de protecție a faraonului avea forma unei tunici și astăzi este expusă în Marele Muzeu al Egiptului din Cairo. Lucy Skinner, cercetăror la Universitatea Northampton, a încercat să stabilească, în detaliu, modul exact în care a fost confecționată, asamblată, armura lui Tutankhamon, solicitând ajutorul specialiștilor de la Institute of Creative Leather Technologies (Northampton, Anglia), însă nu s-a reușit identificarea tuturor tehnicilor utilizate de către meșterii egipteni.

elemente de piele

Tutankhamon

Surse: www.dailymail.co.uk, wikipedia.org, nypost.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii