Noutăți

A fost descoperită bacteria care “mănâncă” plasticul! Va putea aceasta să ne scape de pet-urile de pe toată planeta?

Producem peste 300 de milioane de tone de materiale plastice anul, utilizate atât pentru confecționarea de ambalaje, recipiente cât și pentru haine. Însă dependența noastră de materialele plastice ne-a făcut să ne transformăm planeta într-o adevărată groapă plină de deșeuri din plastic. Nu există străzi, câmpuri sau cursuri de ape în care să nu găsim astfel de gunoaie.

Însă o nouă bacterie descoperită de oamenii de știință de la Universitatea din Kyoto, Japonia, ne-ar putea ajuta să scăpăm de aceste resturi care ne poluează planeta. Practic, bacteria denumită Ideonella sakaiensis, este capabilă să „mănânce” plasticul, să îl descompună în totalitate.

bacteria2

Materialele plastice sunt polimeri fabricați din monomeri pe bază de carbon, astfel încât, în teorie până acum, acestea pot fi o bună sursă de hrană pentru microorganisme. Bacteria Ideonella sakaiensis a fost descoperită după 5 ani de cercetări în domeniu și 250 de probe culese din diferite locuri ale lume. Bacteria este capabilă să descompună polietilenotereftalatul, cel mai utilizat material plastic din lume.

Această descoperire deschide noi oportunități în reciclarea materialelor plastice. În prezent, cele mai multe sticle din plastic nu sunt cu adevărat reciclate. Acestea sunt doar topite și transformate în alte produse din plastic. Marea problemă este însă aceea că milioane și milioane de tone de plasticuri poluează întrega planetă. Va putea bacteria descoperită să ne facă curățenia pe care noi nu suntem în stare să o facem? Rămâne ca viitorul să ne dea un răspuns.

Sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii