Noutăți

A fost descoperit un ecosistem plin de viață în adâncurile Pământului. Biomasa formelor de viață pe bază de carbon din subteran este mai mare decât cea de la suprafața Terrei

Sub picioarele noastre, în adâncurile Pământului, există un ecosistem incredibil de vast, plin de viață. O colaborare de zece ani între oamenii de știință a dezvăluit faptul că miliarde și miliarde de microorganisme trăiesc la mile adâncime sub pământ. Potrivit celor peste 1000 de oameni de știință implicați în cei peste 10 ani de cercetare, aproximativ 70% din numărul total de microbi de pe planetă trăiesc în subteran. În total, acești microbi reprezintă aproximativ 15-23 miliarde de tone de carbon – de sute de ori mai mari decât masa de carbon a tuturor oamenilor de la suprafața Terrei.

Surprinzător, în această lume subterană, caracterizată de întuneric, de presiune şi temperaturi crescute, pe măsură ce coborâm spre centrul Pământului, există viaţă, iar conform cercetătorilor din cadrul DCO, ar fi vorba de milioane de specii microbiene care au apărut la puţin timp după formarea planetei şi, de miliarde de ani, aşteaptă să fie descoperite.

Într-un comunicat în care subteranul planetei este denumit “un Galapagos subteran” ce aşteaptă să fie studiat, cercetătorii din cadrul DCO estimează că biomasa formelor de viaţă pe bază de carbon care trăiesc sub picioarele noastre este incomparabil mai mare decât biomasa formelor de viaţă de la suprafaţa planetei. Astfel, aproximativ 70% din numărul total de microbi trăiesc în subteran.

“Chiar şi în întuneric şi în condiţii dificile, cu surse de energie limitate, ecosistemele intraterestre au evoluat în mod unic şi au rezistat de-a lungul milioanelor de ani. Extinderea informaţiilor de care dispunem despre viaţa din adâncuri ne va ajuta să înţelegem cum şi de ce a apărut viaţa pe planeta noastră şi dacă viaţa poate exista şi sub solul altor planete, aşa cum este Marte”, a declarat Fumio Inagaki, geomicrobiolog implicat în proiect.

Oamenii de ştiinţă au forat la mari adâncimi în platourile marine şi au preluat mostre de microbiom din mine şi sisteme carstice din sute de locuri din întreaga lume. Datele obţinute astfel sugerează că biosfera din adâncuri are un volum uriaș.

Unele astfel de microorganisme extremofile reuşesc să populeze nişe de mediu aparent incredibil de ostile vieţii. Spre exemplu, organismul monocelular Geogemma barossii trăieşte în hornuri hidrotermale pe fundul mărilor şi oceanelor, proliferând la temperaturi de peste 120 de grade Celsius. Oamenii de ştiinţă au găsit microorganisme la 5 kilometri adâncime în subteran şi până la 10,5 kilometri sub apă. Descoperirea de noi forme de viaţă şi extinderea graniţelor între care este posibilă viaţa pe Pământ le va oferi oamenilor de ştiinţă noi criterii după care să caute viaţa şi pe alte planete.

sursa: https://www.iflscience.com/plants-and-animals/scientists-discover-colossal-ecosystem-teeming-with-life-below-earths-surface/?fbclid=IwAR143BVNcUMyVjllVnwaG8bWS7En0-gr9IJrDstMaH7QO_GrJIHRuxgW0Eg
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii