Cunoaste lumea

Noutăți

Supraviețuire extremă: Povestea Afarilor, oamenii care trăiesc în cel mai inospitalier loc de pe Pământ

  •  
  •  
  •  

Dankalia este una dintre cele mai inospitaliere zone de pe Pământ. Deșertul situat în nord-estul Etiopiei, sudul Eritreei și o mare parte din Djibouti este cel mai fierbinte loc din lume, temperaturile depășind în multe zile valori amețitoare de 50-60 de grade Celsius. Numeroșii vulcani activi și gheizere care scuipă gaze toxice contribuie de asemenea la acest peisaj sinistru. Depresiunea Danakil este o zonă ce se întinde de-a lungul Marelui Rift, unde scoarța terestră se află la o adâncime de 113 metri sub nivelul mării, unul dintre cele mai joase puncte de pe suprafața Pământului.

Inițial, acum 10.000 de ani, Dankalia făcea parte din Marea Roșie, însă activitățile vulcanice din nord au dus la înălțarea Podișului Danakil, ceea ce a dus la desprinderea zonei de mare. Apa rămasă aici s-a evaporat, lăsând în urmă un strat de sare gros de 3 km pe fostul fund al mării. Tocmai acest „aur alb” a atras în zonă un trib de nomazi numit „Oamenii de Afar”. Duri, la fel ca și mediul în care supraviețuiesc, afarii se ocupă în principal cu extracția sării.  Folosindu-se de niște prăjini lungi, aceștia reușesc să desprindă blocurile de sare și să le modeleze ulterior sub forma unor cărămizi pe care le transportă spre a fi valorificate în diverse regiuni din nordul și estul Africii.

afare343

desert

Afarii trăiesc în niște colibe, numite aris. Acestea sunt făcute din crengi de palmier acoperite cu rogojini. Suficient de ușoare pentru a fi transportate de către cămile, colibele sunt ridicate în locații semi-permanente aflate de-a lungul cursului migrațiilor sezoniere, de obicei în apropierea unor surse potabile de apă. Consumă în special pește, lapte acru și terci. Laptele este atât de important pentru afari încât el este oferit ca monedă de schimb. De asemenea produsele trebuie consumate doar cu mâna dreaptă,  stânga fiind considerată murdară și impură, scopul acesteia fiind doar acela de a căra blocurile de sare.

Afarii sunt un popor independent, acest neam trăind de sute de ani după reguli proprii. Pun un mare accent pe forță și curaj. Cei slabi nu pot supraviețui în condițiile extreme pe care ei trebuie să le îndure zilnic.

aggsgs case4343566 case

sursa: eritrea.be/

sursa: brightside.me

sursa flickrhivemind.net/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii