Noutăți

A fost descifrat o parte din limbajul urșilor Panda. Ce sunete scot aceștia pentru a comunica?

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință de la Centrul de Cercetare Wolong Panda din provincia Sichuan, China centrală, au declarat că după ani de observație, pot înțelege acum 13 sunete pe care urșii panda le scot pentru a comunica unii cu alții.

Experții care au fost implicați în creșterea urșilor Panda gigant au petrecut ultimii cinci ani studiind sunetele scoase de aceste simpatice creaturi. Aceștia au ajuns la concluzia că puii de Panda sunt la fel ca și copiii mici, folosind doar un singur cuvânt / sunet în cazul urșilor, pentru a descrie o nevoie sau o dorință. Spre exemplu când un ursuleț Panda scoate un sunet de tipul “Gee – Gee”, înseamnă că îi este foame, iar „cuckoo”,înseamnă că este fericit.

În centrul de cercetare de la Wolong, zoologii susțin că prin descifrarea sunetelor munca lor va fi mult mai ușoară, putând astfel să ajute mai mult această specie ce se află pe cale de dispariție. Directorul centrului, Zhang Hemin, a introdus experimentul în 2010: “Prin înregistrările și analizele efectuate, am descifrat o parte din limbajul urșilor Panda. Nu este îndeajuns, însă este un pas, credem noi, important pentru a ajuta această specie să nu dispară.

În ultimii ani, centrul a colaborat cu alte instituții academice și de cercetare din China și din străinătate în această misiune, ce părea la început imposibilă. Aceștia au mai descoperit că în perioada de împerechere, urșii Panda folosesc un „limbaj al dragostei”:“Atunci când este sezonul de împerechere, aceștia vor folosi un limbaj unic. Urșii Panda de sex masculin vor emite sunete mai dure, cu multe consoane în timp ce femeile vor “ciripi”, la fel ca păsărelele “, a mai spus profesorul Zhang.

Studiul va continua la centrul chinez înființat în 1980. Wolong este în prezent cel mai mare institut de ocrotire al acestei specii și totodată locul unde se efectuează reproducerea artificială. Aici, rata de supraviețuire a puilor nou-nascuți este extrem de mare, lucru ce face ca în prezent, circa 200 de urși Panda să trăiască în această rezervație.

sursa: dailymail.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii