Noutăți

A fost creată o formidabilă „ARMĂ CU APĂ”, ce poate perfora ușor pereții de beton. Scopul? Stingerea incendiilor din spațiile greu accesibile!

Există frecvente situații în care pompierii nu pot trece de o barieră fizică extrem de rezistentă, cum ar fi un perete de beton sau o suprafață metalică, îndărătul căreia a izbucnit un puternic incendiu. O tehnologie de dată recentă, aflată deja în uzul Marinei și Forțelor Aeriene ale SUA, oferă soluția acestei probleme.

PyroLance este, în esență, o… pușcă cu apă. Însă una de o forță formidabilă, din țeava căreia țâșnește un jet în fața căruia nu rezistă plăcile de oțel, zidurile de beton (cele de cărămidă sunt perforate de îndată) sau geamul antiglonț. După obținerea orificiului, apa este pulverizată cu aceeași forță asupra flăcărilor.

Apa folosită de către PyroLance este evacuată la o presiune extraordinară. Orificiile realizate au dimensiuni de câte 3 milimetri. Tehnologia este destinată să intre în dotarea unor aeroporturi și, firește, în cea a grupelor de intervenție ale unităților de pompieri din întreaga lume.

pusca cu apa

Un astfel de sistem este capabil să creeze orificii în unele dintre cele mai rezistente materiale folosite în construcții într-un timp extrem de scurt. Un bloc de beton a fost găurit în 35 de secunde iar o foaie groasă de aluminiu în doar 10 secunde. Un orificiu necesar pentru stingerea incendiului dintr-un avion cargo a fost obținut în numai 3 secunde. Ultramoderna armă anti-incendiu se bazează pe o tehnologie numită UHP (Ultra-High Pressure). Prin folosirea sa, poate fi stins un incendiu puternic cu o economie substanțială de apă, comparativ cu sistemele clasice, în care este folosită apa la presiuni cu mult mai reduse. PyroLance eliberează apa cu o presiune ce este cu 90% mai mare decât cea evacuată printr-un furtun obișnuit, întrebuințat la stingerea incendiilor.

Prin pulverizarea într-un spațiu închis, temperatura s-a redus de la peste 800 de grade Celsius, la 90 de grade, în doar un minut. Momentan, tehnologia de fabricare a extraordinarelor „arme cu apă” este deținută  de către o singură companie. Marele avantaj al noului sistem de stingere este că reduce considerabil nivelul de risc la care sunt expuși pompierii, deoarece, în numeroase cazuri, ei nu vor mai fi constrânși să pătrundă în spațiile invadate de către flăcări, carcterizate de prezența gazelor toxice și a unor temperaturi infernale. Spre deosebire de echipamentele clasice utilizabile la perforarea sau la spargerea zidurilor, PyroLance nu se încălzește și nu produce scântei în timpul funcționării.

sistem

arma

Surse informații: www.dailymail.co.uk, cnn.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii