Cunoaste lumea

Noutăți

Vulcanii de gheață de pe Pluto

  •  
  •  
  •  

Doi posibili vulcani de gheață au fost identificați pe suprafața planetei Pluto. Aceștia au putut fi observați în noile imagini oferite de sonda New Horizons, care a trecut pe lângă planeta pitică în această vară. Spre deosebire de vulcanii de pe Pământ, care scuipa rocă topită, vulcani lui Pluto ar erupe cel mai probabil bucăți de gheață formate din substanțe, care se amestecă cu apa: azotul, amoniacul sau metanul.

Pentru a confirma descoperirea, oamenii de știință mai au nevoie totuși de informații și studii suplimentare.

„Dacă vom putea aduna destule informații despre această nouă descoperire vom înțelege cu siguranță modul în care se comportă acești vulcani când sunt activi., a declarat Dr. Oliver de la agenția spațială americană (NASA).

Pluto se află în Centura Kuiper, se rotește în jurul Soarelui în 247,8 ani pământești, pe o orbită cu rază medie de 5,91 miliarde km (39,3 ua). Are o orbită foarte excentrică (0,248), astfel încât uneori Pluto ajunge într-o poziție mai apropiată de Soare decât Neptun, a opta planetă a Sistemului Solar. Înclinarea planului orbitei este de 17°12′ față de planul eclipticii, ceea ce este iarăși ieșit din comun. Diametrul lui Pluto este de 2.390 km, reprezentând doar 18,74% din cel al Terrei. Înclinarea axei de rotație a planetei este de 57°24′, iar perioada de rotație în jurul propriei axe este de 6 zile 10 h, desfășurându-se în sens invers celei a Pământului (de la est la vest). Densitatea lui Pluto este 1.800 kg/m3.

sursa: bbc.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii