UN ELEMENT EXTRATERESTRU, prezent în atmosfera pământeană. Acum s-a descoperit de unde provine!

După zeci de ani în care oamenii de știință și-au pus justificate întrebări legate de originile xenonului, enigma a fost dezlegată. Un grup de cercetători care activează în fascinantul domeniu al geochimiei și-a putut da seama în ce mod a apărut (cel puțin) o parte din xenonul existent în atmosfera Planetei Albastre. A reieșit că o cantitate importantă din xenonul prezent în aer posedă origini… extraterestre.
Aproape un sfert din xenonul existent în atmosfera terestră provine de la comete. Noua descoperire a condus la elucidarea misterului de lungă durată care privea proveniența xenonului, dar i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să priceapă și modul în care cometele s-ar putea să fi furnizat Terrei și alte elemente sau substanțe, cum ar fi apa.
Bernard Marty, autor principal al recentului studiu și geochimist la Universitatea din Lorraine, Franța, arată că atmosfera actuală a Pământului conține 22% xenon provenit de pe comete. La fel ca heliul sau argonul, xenonul este un gaz nobil care, în ceea ce privește însușirile, este inodor, incolor și-n bună parte inactiv, cu toate că unii dintre compușii săi pot fi extrem de explozivi. În atmosfera Pământului sunt prezente doar „mici urme” de xenon.
În atmosferă, Xenonul este un gaz prezent într-o proporție de numai o parte la 20 de milioane. Acest gaz este, însă, prezent, adesea, în unele faruri auto, în proiectoarele de film digitale sau în televizoarele cu plasmă. Xenonul este, de asemenea, cel mai greu dintre gazele nobile stabile. El este de aproximativ patru ori mai greu decât aerul. Are nouă izotopi stabili, prin studiul cărora putem afla mai multe despre modul în care s-a format sistemul nostru solar.
Xenonul este un gaz mai atipic, ce nu se comportă la fel ca alte gaze nobile. Peste 90% din xenonul care ar fi trebuit să fie prezent în atmosfera Pământului lipsește, în mod misterios. Au existat mai multe ipoteze asupra locului în care acest xenon lipsă ar putea fi ascuns, inclusiv o teorie potrivit căreia s-ar afla în adâncurile Pământului. Totodată, a reieșit, în urma unor cercetări din trecut, că o parte din xenonul existent pe Pământ trebuie să provină dintr-o sursă necunoscută, multă vreme neidentificată.
Lansată fiind în anul 2004, nava spațială Rosetta a examinat cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, pentru a stabili semnătura izotopică a xenonului captiv în gheață, descoperind importante indicii despre proveniența xenonului atmosferic al Pământului.
După ce a analizat datele spectrometrice colectate de nava spațială amintită, Bernard Marty și echipa sa au descoperit că xenonul din gheața cometei s-a aflat acolo și înainte de nașterea sistemului nostru solar. În plus, ciudata semnătură izotopică a xenonului prezent în gheața de pe cometa amintită se potrivea cu aceea a unei părți din xenonul prezent în atmosfera Pământului, care, până atunci, era considerat a avea o origine necunoscută.
Studiile au arătat că semnătura izotopică a xenonului din gheața existentă pe respectiva cometă diferă de semnătura tipică a xenonului din Sistemul Solar, în același timp indicând primordialitatea primului. Luând în considerare aceste aspecte, geochimistul Bernard Marty consideră că o însemnată parte din xenonul din atmosfera Pământului a fost adus aici, pe Terra, de către comete. Această recentă descoperire conduce la numeroase întrebări, una dintre ele fiind: ce alte substanțe ar fi putut aduce cometele pe Pământ, în „copilăria” planetei noastre?
Sursa: www.sciencealert.com
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu