Un artefact unic în Europa: o străveche tablă de joc, găsită în mormântul unui prinț germanic. Ce vechime are obiectul?

În Slovacia, la Poprad, a fost scos la iveală un artefact cum altul nu a mai fost descoperit, anterior. Este o tablă de joc ce a fost confecționată cu peste 1600 de ani în urmă. Tabla era împărțită în careuri și era folosită pentru un joc asemănător șahului.
S-au găsit și câteva piese de joc, de culoare albă și verde. După cum arată Karol Pietra, director adjunct al Institutului Arheologic din Nitra, „în vechime au existat o mulțime de variante de table de joc, însă reconstituirea tehnicii de joc este un proces foarte complicat, pe care numai experții de top îl pot realiza”. „În Europa, nu a mai fost descoperită o astfel de tablă de joc”, a mai afirmat Pieta.
Unul dintre cei mai de seamă experți europeni în jocuri antice, Ulrich Schädler, director al Muzeului Jocurilor, aflat în Elveția, aproape de lacul Geneva, a călătorit în Slovacia, pentru a examina piesele descoperite, și s-a arătat încântat. Suprafețe de joc asemănătoare au mai fost găsite în templele grecești sau romane ori pe străzile orașelor antice, fiind sculptate la nivelul podelelor de piatră sau al pavajelor.
„Jocul găsit în mormântul prințului de neam germanic din Poprad este o excepțională descoperire și contribuie la cunoașterea istoriei jocurilor din Europa. Este cea mai bine păstrată tablă de joc confecționată din lemn care a fost găsită la nord de Marea Mediterană”, a arătat Schädler.
Specialiștii au reușit să afle, pe durata cercetărilor, și unele amănunte, foarte interesante, despre prințul germanic în al cărui loc de veșnică odihnă a fost găsit jocul. La sfârșitul vieții, prințul avea cam 30 de ani și, cu toate că s-a născut, se pare, chiar în regiunea în care a fost înhumat, a trăit, pentru o vreme, în apropierea Mării Mediterane.
Este posibil să fi fost un militar de seamă care a activat în armata romană, fiind puternic influențat de către obiceiurile specifice aristocraților din Europa de sud. Jocul său favorit l-a însoțit, pe prinț, și în mormânt. Acest mormânt princiar a fost construit în jurul anului 375 d.Hr., fiind descoperit întâmplător, cu prilejul realizării unor construcții, în zona industrială Poprad – Matejovce.
Acum, Ulrich Schädler se străduiește să elucideze sistemul de joc, pe baza pieselor rămase și a modelului careurilor desenate pe tablă. Către sfârșitul anului 2018, aceste artefacte unice pe continentul european vor fi expuse în Muzeul Podtatranské din Poprad. O analiză a pieselor de joc a scos la iveală un amănunt surprinzător: sticla din care au fost confecționate în urmă cu peste 1600 de ani a fost produsă în regiunile din estul Mării Mediterane, probabil în îndepărtata Sirie.
Surse: www.archaeology.org, spectator.sme.sk
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu