Tunul laser al US Navy este gata de acțiune. Teribila armă poate să nimicească, cu VITEZA LUMINII, dronele, vasele de război… și nu numai!

Despre formidabila armă Laser Weapon System (LaWS) am mai discutat și în trecut, dar acum, arată Live Science, arma a fost dată în exploatare, în mod oficial. LaWS este un „tun laser” instalat la bordul vasului american USS Ponce (o navă de transport), aflat în Golful Persic.
Dacă până acum teribila armă a fost întrebuințată în scop experimental sau în cadrul unor testări, în prezent ea este gata de acțiune. Tunul laser va fi folosit, deocamdată, împotriva dronelor. Arma, ce pare inspirată din „Star Wars” este pe deplin funcțională și își lovește țintele cu o precizie teribilă, după cum relatează către CNN surse din cadrul US Navy.
Față de armele convenționale, Laser Weapons System prezintă mai multe avantaje. În primul rând, este o armă silențioasă, ce emite raze invizibile. Fotonii eliberați se deplasează către țintă, bineînțeles, cu viteza luminii (aproximativ 300.000 kilometri pe secundă). Aceasta înseamnă că fotonii nimicitori ating o viteză de 50.000 de ori mai mare decât cea atinsă de către o rachetă balistică intercontinentală – cum ar fi cele pe care le testează nord-coreenii.
US Navy arată că, în ciuda complexității sale, noul sistem laser de 40 de milioane de dolari poate fi manevrat de către numai trei militari. Este o armă ieftină și eficace. O tragere costă doar un dolar. Pentru a funcționa nu are nevoie decât de energia electrică produsă de către un generator mobil.
Mai precise decât rachetele ghidate (datorită vitezei), laserele au, la utilizarea în confruntările militare, și avantajul limitării numărului de victime umane, în teatrele de operațiuni, întrucât forța lor distructivă nu se bazează pe explozie (care, de regulă, generează o mulțime de victime colaterale). De exemplu, tunul laser poate pune o navă inamică în stare de nefuncționare pur și simplu distrugându-i motoarele, fără ca vreun membru al echipajului să aibă de suferit în vreun fel.
După cum raportează Live Science, US Army lucrează deja, cu spor, la a doua generație de lasere, capabilă să doboare și alte ținte, în afară de drone și vehicule navale, precum tunul laser instalat pe USS Ponce. Oricum, datele privind capacitățile laserelor operate în prezent de către US Navy reprezintă informații clasificate. Întrebat, de curând, dacă Laser Weapons System este capabil să distrugă și rachetele aflate în zbor, căpitanul vasului USS Ponce a răspuns, zâmbind, că… s-ar putea să fie.
Sursa: www.livescience.com
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Loveste cu viteza luminii ,adica instantaneu.Problema este la sistemul de urmarire si anticipare a traiectoriei tintei,acesta nu se misca cu viteza luminii.Tinta este in continua miscare si numai daca sistemul de ghidare a laserului tine pasul cu tinta atunci nu mai este problema.Rachetele trase urmareau tinta chiar daca aceasta schimba traiectoria,erau ghidate pana la impact.Sistemul de ghidare a laserului este corelat cu satelitii si o eroare de mm conteaza.O fi sistemul perfect sau nu ei stiu.