Tratarea cariilor dentare fără folosirea plombelor – o nouă metodă ce ar putea revoluționa stomatologia!

Oamenii de știință, anunță Sciencealert.com, au creat un nou produs care stimulează refacerea smalțului dentar vătămat, ceea ce ar putea însemna că ne aflăm în fața unei tehnici capabile să revoluționeze stomatologia. Cercetătorii de la Universitatea Washington au dezvoltat, recent, un tratament stomatologic bazat de utilizarea peptidelor (substanțe alcătuite din lanțuri mai scurte de aminoacizi, insuficient de lungi pentru a fi clasificate drept proteine).
Atunci când produsul nou elaborat a fost aplicat pe leziunile dentare în condiții de laborator, cercetătorii au asistat la vindecarea leziunilor în cauză, printr-o remineralizare a smalțului dentar. Unul dintre specialiștii implicați în studiu a declarat că „remineralizarea indusă de către peptide constituie o alternativă sănătoasă la îngrijirile stomatologice convenționale”.
Trebuie spus, în acest context, că smalțul (emailul) dentar este produs de către un anume tip de celule, numite ameloblaste. Acestea secretă proteinele ce formează smalțul dentar (atunci când dintele se află în perioada de dezvoltare). Din păcate, după ce procesul de formare a smalțului dentar a ajuns la final, ameloblastele pier. Pe de altă parte, emailul dentar se degradează din ce în ce, pe măsura trecerii anilor.
Este cunoscut mecanismul prin care, sub acțiunea bacteriilor, zaharurile fermentează, formându-se dăunătorii acizi ce atacă smalțul dentar. Într-o oarecare măsură, dinții se mai remineralizează, sub acțiunea salivei. Totuși, nu este suficient. Odată ce o carie capătă dimensiuni care o fac vizibilă, este necesară prezentarea la stomatolog, pentru intervenția asupra respectivei carii și aplicarea unei plombe.
Pentru dezvoltarea noului tratament, cercetătorii au apelat la una dintre proteinele produse în mod obișnuit de către ameloblaste. Aceste proteine se numesc amelogenine, având un rol cheie în producerea smalțului dentar. Pornind de la o asemenea proteină, echipa de cercetare a creat un tratament, în care o peptidă îndeplinește rolul de ingredient principal.
Aplicată pe zona de smalț lezată, substanța în cauză a determinat formarea unui strat mineralizat în porțiunile afectate de către demineralizare, realizând legături cu smalțul aflat dedesubt. Experimental, leziunile au fost tratate cu fluorură, însă rezultatele obținute cu peptidele (constând într-un strat gros, mineralizat) nu au putut fi egalate.
Rezultatele noii cercetări au fost date publicității în jurnalul ACS Biomaterials Science & Engineering. Substanța utilizată experimental de către oamenii de știință în acest studiu de dată recentă ar putea fi utilizată atât în tratarea leziunilor dentare superficiale, cât și pentru realizarea unor produse de îngrijire dentară (paste de dinți etc.) cu efect profilactic.
Sursa: www.sciencealert.com
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu