Topazul, piatra care vindecă nebunia!

Nicols, autorul unuia dintre primele tratate sistematice despre minerale și pietre prețioase, a dedicat două capitole acestui subiect în 1652.
În Evul Mediu, denumirea de topaz a fost folosită pentru a se referi la orice piatră prețioasă galbenă, dar în timpurile moderne denotă doar silicatul descris mai sus.
O superstiție engleză a susținut, de asemenea, că topazul vindeca nebunia.
Vechii romani credeau că topazul oferă protecție împotriva pericolelor în timpul călătoriilor. În Evul Mediu, se credea că atașarea topazului de brațul stâng protejează proprietarul de orice blestem și alungă deochiul.
Se credea, de asemenea, că purtarea topazului crește căldura corporală, ceea ce le-ar permite oamenilor să amelioreze o răceală sau febră. În Europa, în timpul Evului Mediu, se credea că topazul sporește puterile mentale.
Topazul este o piatră prețioasă. În formă tăiată și lustruită, este folosită pentru a face bijuterii sau alte ornamente. Are și alte utilizări.
Topazul portocaliu, cunoscut și sub numele de topaz prețios, este piatra convențională a nașterii pentru luna noiembrie, simbolul prieteniei și piatra prețioasă de stat a S.U.A. statul Utah.
Topazul albastru este piatra prețioasă a statului american Texas.
Brazilia este unul dintre cei mai mari producători de topaz, unele cristale limpezi de topaz din pegmatitele braziliene pot atinge dimensiunea bolovanului și cântăresc sute de lire sterline.
Topazul din Aurangzeb, observat de Jean Baptiste Tavernier cântărea 157,75 carate (31.550 g). Topazul auriu american, o bijuterie mai recentă, cântărea 22.892,5 carate (4.578,50 g).
Exemplare mari de topaz albastru vii din mina St. Anns din Zimbabwe au fost găsite la sfârșitul anilor 1980.
Soiuri incolore și albastre deschise de topaz se găsesc în granitul precambrian din Mason County, Texas în cadrul Llano Uplift.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu