Cunoaste lumea

Noutăți

Tehnologia spulberă confidențialitatea

  •  
  •  
  •  

Toată lumea are dreptul la intimitate. Este un drept fundamental al omului – cu excepția faptului că, din cauza tehnologiei, nu este!

Există o mulțime de controverse în jurul confidențialității, deoarece definiția sa variază la nivel global. Tehnologia are multe beneficii, dar nu a ajutat în acest sens.

În orice caz, dezvoltarea sa a adus și mai mult confuzie în înțelegerea vieții private ca un drept fundamental al omului.

Problemele larg răspândite de securitate continuă să submineze protecția vieții private.

Scanerele biometrice sunt, fără îndoială, rapide, convenabile și aproape sigure.

Pe lângă deblocarea telefonului, verificarea la locul de muncă și accesul la zonele desemnate, oamenii continuă să găsească modalități de a profita de serviciile oferite de scanerele biometrice.

De exemplu, unele hoteluri și fast-food-uri folosesc scanere biometrice pentru a scana fețele clienților lor și pentru a spune cine le-a făcut primul comenzile și ce au comandat.

Acest lucru poate părea un act normal. Cu toate acestea, dacă un sistem te poate identifica pe baza mișcărilor tale din trecut, arată că poate stoca date pe termen scurt sau pe termen lung.

Ce se întâmplă cu datele stocate?

Deși este adevărat că există politici și reglementări care interzic companiilor să utilizeze ilegal informațiile și datele pe care le obțin de la clienții lor, realitatea le-a demonstrate „limitele” în multe cazuri de notorietate.

Interceptarea legală (LI) permite autorităților de aplicare a legii să asculte cu urechea utilizatorilor rețelelor de comunicații, cu condiția ca aceștia să aibă mandatul să facă acest lucru.

Aceasta înseamnă că un agent guvernamental poate intra în sediul unui operator de rețea mobilă și poate solicita acces la canal și la datele de sprijin și poate asculta conversațiile persoanelor de interes fără știrea lor.

Deși această tehnologie poate ajuta la rezolvarea infracțiunilor, ea poate fi exploatată dacă oamenii cu intenții greșite obțin acces la ea, și într-un procent tot mai alarmant, chiar o fac.

Înainte de progresele tehnologice masive, partenerii intimi, liderii și oamenii influenți nu aveau internetul de care să-și facă griji.

Azi, documentele, imaginile, sunetul sau videoclipurile private pot să apară online. Odată ce este acolo, nu este niciodată șters cu adevărat.

Când vizitați un site web și acesta vă cere să „permiteți sau să respingeți cookie-urile”, proprietarul paginii pur și simplu „căută permisiunea” pentru a vă monitoriza activitățile online.

Rămâne întrebarea: ce informații mai colectează cookie-urile?

Zoom este una dintre cele mai populare platforme de teleconferință. Și-a câștigat faima atunci când majoritatea oamenilor au fost obligați să lucreze de acasă. Îi ajută pe colegi să comunice eficient. Cu toate acestea, există un preț – confidențialitatea.

GPS, acronim pentru Global Positioning System, disponibil la nivel global și alimentat de sateliți, ajută oamenii să ajungă unde își doresc.

Cu toate acestea, când utilizați smartphone-ul, este „normal” să vedeți o solicitare care vă întreabă „aplicația X dorește să vă acceseze locația” și vă întrebați de ce.

De obicei, autoritățile folosesc GPS-ul pentru a localiza persoanele de interes și pentru a urmări mișcările acestora.

În același spirit, persoanele rău intenționate pot atinge dispozitivele inteligente ale victimelor și le pot urmări oriunde.

Furnizorii de servicii de internet, cunoscuți în mod popular ca ISP, oferă clienților o conexiune la internet contra cost.

Clienții folosesc apoi internetul oferit pentru a naviga, pentru a lucra sau pentru a se distra, dar nu fără privirea atentă a furnizorilor de servicii de internet.

Din păcate, pentru a profita de tot tabloul de beneficii ale tehnologiei, este aproape inevitabil să renunțăm la un anumit grad de confidențialitate.

Aplicațiile desktop de la distanță – TeamViewer și AnyDesk – au devenit extrem de utile, mai ales după ce pandemia a zguduit lumea.

Acestea vă permit să vă accesați computerul de la distanță, oferind o conexiune bună la internet.

Dar, dacă vă asociați computerul cu cel al unui coleg în scopuri de muncă, cealaltă persoană poate accesa și modifica majoritatea funcțiilor din computerul dvs. (inclusiv cele care nu sunt legate de muncă).

Înregistratoarele audio sunt unul dintre cei mai mari invadatori ai confidențialității din istoria dezvoltărilor tehnologice.

Oamenii au avut conversații cu colegii lor sau cu membrii familiei pe care le-au considerat confidențiale, doar pentru ca ei să găsească ceea ce au spus în mâinile sau pe camerele greșite.

Evoluțiile tehnologice rapide permit acum unor aplicații de comunicare precum WhatsApp să înregistreze și să trimită note vocale. Dar înregistrările au ajuns adesea la urechi greșite…

În prezent, peste 4,2 miliarde de oameni din întreaga lume folosesc diferite platforme de social media, toți cerând utilizatorilor să renunțe la un anumit nivel de confidențialitate.

Cerința minimă este o adresă de e-mail sau un număr de telefon mobil, dar nu există o limită la cât de mult din confidențialitate se poate invada.

Există întotdeauna o modalitate prin care cineva poate prelua conținutul personal partajat.

Concluzia este că rețelele sociale nu au confidențialitate. 

Sursa: www.uzp.org.ro
Foto: pixabay.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii