Cunoaste lumea

Noutăți

Statul Amhara din Etiopia (Foto)

  •  
  •  
  •  

În timpul Imperiului Etiopian, Amhara includea mai multe provincii, majoritatea fiind conduse de nativii Ras sau Negus.

Actuala regiune Amhara corespunde adesea unor părți mari din fostele provincii.

Odată cu ascensiunea dinastiei solomonice în 1270 sub împăratul Yekuno Amlak și până la stabilirea Gondarului ca nouă capitală imperială în jurul anului 1600, regiunea Debre-Birhan până la Mekane-Selassie a fost sediul principal al itinerarului.

Această perioadă este cea mai semnificativă în formarea statului etiopian medieval, răspândirea și consolidarea creștinismului ortodox etiopian (urmând exemplul dat de regii Zagwe în conservarea moștenirii axumite) și propagarea în provinciile centrale (pe lângă Tigray/Eritreea, și Lasta) din Bete Amhara, Gojam, Begemdir, nordul Shewa, Gafat și Damot.

Istoria înregistrată a regiunii, de fapt, datează de la începutul secolului al XIII-lea.

De exemplu, Biserica Sf. Gheorghe din orașul Woreilu (al cărui Tabot este reputat că a fost purtat de împăratul Menelik la bătălia de la Adwa) a fost înființată în jurul anului 1200.

Parohia Mekane Selassie, lângă Neded și casa catedralei cu același nume, a servit drept loc regal favorit.

Construcția lui Mekane Selassie (adică sălașul Treimii) a fost începută de împăratul Naod (1494-1508) și finalizată de fiul său, împăratul Lebna Dengel.

Aceasta a fost cu un an înainte ca biserica (împreună cu un număr mare de mănăstiri din regiune) să fie jefuită și arsă în 1531 de invazia condusă de Ahmad bin Ibrahim.

Francisco Alvarez, care vizitase mai devreme biserica, confirmă că dimensiunea ei era de aproximativ 150 de picioare pe 150 de picioare – acoperită în întregime cu foiță de aur, încrustate cu pietre prețioase, perle și corali.

După mișcările sociale din 2014–2017, naționalismul amhara s-a dezvoltat puternic în regiune, cu un discurs care include atât problemele echilibrului de putere între elite, cât și revendicările teritoriale.

Mai mulți politicieni locali, au reușit să controleze facțiunile armate.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii