Cunoaste lumea

Noutăți

Sfântul Ion în alte religii și interpretări artistice

  •  
  •  
  •  

Coranul vorbește și despre discipolii lui Iisus, dar nu le menționează numele, ci se referă la ei ca „susținători pentru Allah”. Nici Sunnah nu le-a pomenit numele.

Cu toate acestea, unii savanți musulmani și-au menționat numele, bazându-se probabil pe resursele creștinilor, care sunt considerați „oamenii cărții” în tradiția islamică.

Exegeza musulmană este mai mult sau mai puțin de acord cu lista Noului Testament și spune că ucenicii au inclus pe Petru, Filip, Toma, Bartolomeu, Matei, Andrei, Iacov, Iuda, Ioan și Simon Zelotul.

Biserica lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă (Biserica LDS) ne învață că „Ioan este menționat frecvent în revelația zilelor din urmă.

Pentru sfinții din Zilele din Urmă, aceste pasaje confirmă relatarea biblică a lui Ioan și oferă, de asemenea, o perspectivă asupra măreției sale și a importanței lucrării pe care i-a dat-o Domnul să o facă pământul în vremurile Noului Testament și în zilele din urmă.

Scripturile din zilele din urmă clarifică faptul că Ioan nu a murit, ci i s-a permis să rămână pe pământ ca slujitor până la timpul celei de-a doua veniri a Domnului.

De asemenea, învață că, în 1829, împreună cu Petru înviat și Iacob înviat, Ioan i-a vizitat pe Joseph Smith și pe Oliver Cowdery și a restabilit autoritatea preoției cu succesiune apostolică pe pământ.

Ioan, împreună cu cei trei nefiți, va trăi pentru a vedea a doua venire a lui Hristos ca ființe traduse. Biserica LDS învață că Ioan Apostolul este aceeași persoană cu Ioan Evanghelistul, Ioan din Patmos și Ucenicul Iubit.

În lucrările de artă medievale și până la Renaștere, Sfântul Ioan este adesea prezentat într-o manieră androgină sau feminizată. Istoricii au legat astfel de portrete de circumstanțele credincioșilor cărora le-au fost destinate.

De exemplu, se spune că trăsăturile feminine ale lui Ion l-au ajutat să-l facă mai apropiat de femei.

De asemenea, Sarah McNamer susține că, din cauza statutului său de sfânt androgin, Ion ar putea funcționa ca „imagine a unui al treilea gen sau a unui gen mixt” și „o figură crucială cu care să se identifice” pentru credincioșii de sex masculin care au căutat să cultive o atitudine de evlavie afectivă, un stil de devotament extrem de emoțional care, în cultura medievală târzie, era considerată a fi slab compatibilă cu masculinitatea. După Evul Mediu, au continuat să fie făcute portrete feminizate ale Sfântului Ioan.

Pe tărâmul mass-media populare, acest ultim fenomen a fost remarcat în romanul lui Dan Brown Codul lui Da Vinci (2003), unde unul dintre personajele cărții sugerează că persoana cu aspect feminin din dreapta lui Iisus în Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci este de fapt Maria Magdalena mai degrabă decât Sfântul Ioan.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii