Cunoaste lumea

Noutăți

Saga Eyrbyggja – Bătălia de la Einars din Peninsula Snæfellsnes

  •  
  •  
  •  

Saga Eyrbyggja este una dintre cele mai populare povești islandeze; titlul său poate fi tradus ca Saga oamenilor din Eyri.

A fost scrisă de un scriitor anonim, care descrie o ceartă de lungă durată între Snorri Goði și Arnkel Goði, două căpetenii puternice din cadrul comunității nordice care s-au stabilit în Islanda.

Titlul este ușor înșelător, deoarece tratează și clanurile din Þórsnes și Alptafjörðr din Islanda.

Personajul cel mai central este Snorri Þorgrímsson, denumit Snorri Goði și Snorri Preotul. Snorri a fost nepotul eroului din saga Gísla și este, de asemenea, prezentat în mod proeminent în saga Njáls și saga Laxdœla.

Un alt interes principal al Saga Eyrbyggja este de a urmări câteva familii cheie pe măsură ce s-au stabilit în Islanda, în special în jurul peninsulei Snæfellsnes.

Saga nu este de obicei considerată ca fiind egală din punct de vedere artistic cu saga lui Egil, saga Njáls și saga Laxdæla. Cu toate acestea, este apreciată din multe motive, inclusiv datorită elementelor sale istorice și folclorice.

Saga se caracterizează printr-un interes distinct pentru tradițiile vechi, ritualuri, practici păgâne și superstiții. Saga include mai multe referiri la colonizarea Groenlandei și o referire la o expediție în Vinland.

De asemenea, menționează o călătorie a lui Guðleifr Guðlaugsson și a echipajului său în Marea Irlanda, despre care se spunea că ar exista dincolo de Vinland.

Saga dezvăluie descoperirea Groenlandei de către Erik cel Roșu. A stat acolo trei ierni, s-a întors în Islanda pentru o iarnă, apoi s-a întors pentru a se stabili definitiv în Groenlanda.

Saga nu oferă un moment specific al momentului când a avut loc acest lucru, dar sugerează că au trecut paisprezece ani înainte ca Snorri să declare creștinismul religia oficială a lui Snæfellsnes.

Secțiuni din Saga Eyrbyggja au supraviețuit în fragmente din secolul al XIII-lea și în numeroase manuscrise din secolul al XIV-lea.

Foto Wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii