Relația dintre om și ren – Singura specie de cerb care a fost domesticită

Renul este singura specie de cerb care a putut fi domesticită de om. Perioada în care aceste minunate creaturi au început a fi îmblănzite este neclară. Unele dintre cele mai vechi dovezi privind creșterea renilor provind din China Nordică – aici se vorbește despre păstorii din pădurile boreale care creșteau aceste animale încă din primele secole d.H. În prezent renul trăiește în regiunea arctică de tundră din nordul Europei, Asiei, Americii de Nord și Groenlandei.
Mărimea animalului diferă în funcție de regiunea unde s-a născut. Un exemplar poate atinge între 1.2 – 2.2 metri lungime și o greutate între 60 – 300 kg. Blana este lungă iar culoare se schimbă în funcție de anotimp, vara având o nuanță mai închisă, în timp ce iarna se deschide, aproape de alb. Coarnele sunt ramificate cu extremitățile lățite, au lungimea între 20 – 50 cm, fiind folosite de masculi pentru apărare, în luptele din perioada împerecherii sau iarna în căutare de hrană, pentru a îndepărta zăpada.
Acesta trăiește în turme și se află într-o permanentă migrație în căutarea de hrană. Sunt singurele mamifere care pot vedea lumina ultravioletă, lucru cei ajută extrem de mult în zona Polului Nord, pentru distingerea prădătorilor sau a altor viețuitoare ce se pot afla în preajma lor.
Relația dintre ren și om continuă și în zilele noastre. Acesta încă mai este un mijloc de transport pentru locuitorii acelor zone. Săniile trase de reni sunt folosite şi astăzi atât pentru transportul personal cât și a bunurilor. Există inclusiv crescătorii de reni în țări precum Norvegia, Finlanda sau Rusia, iar în Mongolia triburile nomade încă mai depind de aceste animale pentru a se descurca în zonele reci și greu accesibile.
Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu
sursa: reindeer.org.uk
sursa: ro.wikipedia.org
sursa foto: boredpanda.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu