Regatul Unit devine al 183-lea stat care a aderat la Convenția UNESCO
Lord Parkinson din Whitley Bay, ministrul britanic pentru arte și patrimoniu, s-a întâlnit cu directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, pentru a marca ratificarea de către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Convenția din 2003 pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.
Acesta va intra în vigoare la 7 iunie 2024.
„Salutăm Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord ca cel de-al 183-lea stat parte la Convenția UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Acesta marchează un pas important în angajamentul nostru comun de a proteja și transmite moștenirea vie a comunităților”, a declarat directorul general UNESCO, Audrey Azoulay.
Creată în 2003, Convenția UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial recunoaște meșteșugul tradițional, tradițiile și expresiile orale, artele spectacolului, practicile sociale, ritualurile și evenimentele festive, cunoștințele și practicile legate de natură și univers.
Regatul Unit este astfel angajat să creeze un inventar al tradițiilor țării, inclusiv al practicilor inspirate de comunitățile din diaspora, și să protejeze mai bine practicile cele mai expuse riscului.
În acest scop, Guvernul Regatului Unit a lansat o consultare publică în ianuarie 2024 cu privire la crearea unui nou registru în care comunitățile din întreaga țară să își poată nominaliza „cele mai prețuite tradiții locale”.
În ultimii șapte ani, numărul de ratificări ale Convenției UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial de către statele membre a crescut cu 11 țări suplimentare aderând la Convenție: Angola, Kiribati, Libia, Malta, San Marino, Singapore, Insulele Solomon, Somalia, Surinam, Tuvalu și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
20 de ani de protejare a patrimoniului viu al comunităților
În două decenii, Convenția a evidențiat importanța moștenirii vie, a adus în prim-plan mai multe voci ale comunităților și a devenit o referință pentru state în stabilirea de politici și instituții, cadre juridice și programe educaționale și economice. Astăzi, 730 de elemente sunt înscrise pe Listele și Registrul Convenției.
Asistența internațională a Convenției oferă statelor resurse dedicate pentru a implementa programe de salvgardare, inventariere la nivel comunitar, conștientizare, cunoștințe specifice privind protecția în situații de urgență și formarea experților.
În ultimii șapte ani, a beneficiat de proiecte în peste 70 de țări, cu o sumă totală de 12,7 milioane USD. Mai mult de jumătate din această asistență financiară a beneficiat statelor africane.
Deși s-au înregistrat progrese importante, provocările emergente rămân în față pentru viabilitatea patrimoniului viu.
Aceasta include protecția drepturilor culturale, inclusiv a celor ale comunităților indigene; integrarea patrimoniului viu pentru a consolida calitatea și relevanța sistemului de învățământ; maximizarea efectelor pozitive ale activităților economice asupra comunităților; și integrarea cunoștințelor și practicilor legate de patrimoniul viu în acțiunile climatice. Sprijinul Regatului Unit și al tuturor statelor părți și partenerilor Convenției va fi crucial în următorii ani.
UNESCO
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu