Cunoaste lumea

Noutăți

Războinicii tolteci sau Atlanții din Tula

  •  
  •  
  •  

Tula este un sit arheologic mezoamerican, un important centru regional care a atins apogeul în perioada în care a fost capitală a Imperiului Toltec între căderea Teotihuacanului și ascensiunea lui Tenochtitlan.

Situl arheologic constă dintr-un muzeu, rămășițe ale unei așezări anterioare numite Tula Chico, precum și principalul sit ceremonial numit Tula Grande.

Principala atracție este Piramida Quetzalcoatl, care este culminată de patru coloane de bazalt de 4 metri înălțime sculptate în formă de războinici tolteci.

Tula a căzut în jurul anului 1150, dar a avut o influență semnificativă în următorul Imperiu Aztec, istoria sa fiind scrisă foarte mult în mit. Zeul șarpe cu pene Quetzalcoatl este legat de acest oraș, a cărui închinare era răspândită din centrul Mexicului până în America Centrală în momentul sosirii spaniolilor.

Figurile de atlanți din Tula sunt statui sculptate manual realizate din piatra disponibilă în zonă: calcar, gresie și rocă vulcanică.

Pentru a le sculpta, sculptorii ar fi folosit unelte de piatră, cum ar fi daltele pentru sculptură fină, răzuitoare de diferite dimensiuni și ciocane de piatră. Pentru netezire au fost folosite pietre suplimentare mai mici și mai moi.

Procesul de creare a acestor figuri ar fi consumat foarte mult timp, ceea ce este un indiciu al importanței acestor figuri pentru civilizația din care provin.

Figurile atlante sunt patru statui antropomorfe aparținând culturii toltece din Mezoamerica precolumbiană.

Aceste figuri sunt „statui masive ale războinicilor tolteci”. Ei își iau numele post-columbian din tradiția europeană a unor figuri similare Atlas sau Atalante în arhitectura clasică.

Deși cele mai faimoase figuri atlante sunt în Tula, olmecii au fost primii care au folosit figuri atlante pe un relief descoperit în Potrero Nuevo.

Sculptorii mayași au creat și figuri „atlantice” în Chichen Itza. Mai mult, aztecii au creat și statui războinice puternic inspirate de aceste figuri atlante din Tula.

Nu se cunosc datele exacte când au fost sculptate figurile atlante din Tula. Cu toate acestea, estimări aproximative pot fi făcute prin datarea site-urilor.

Construcția imperiului toltec a fost datată aproximativ în anul 750 d.Hr.  Aceste date marchează prima dată când figurile ar fi putut fi sculptate.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii