Cunoaste lumea

Noutăți

Prințul Constantin Cantacuzino – urmaș al împăraților bizantini și aviator strălucit. A participat la peste 600 de misiuni de luptă în al Doilea Război Mondial!

  •  
  •  
  •  

Provenind dintr-o familie ce descindea din împărații Bizanțului și în care s-au născut mai mulți voievozi ai țărilor române, Constantin „Bâzu” Cantacuzino (1905-1958) s-a numărat printre cei mai de seamă piloți militari ai României, în Al Doilea Război Mondial.

Soția prințului Constantin „Bâzu” Cantacuzino a fost frumoasa actriță Nadia Gray (Nadia Kujnir Herescu). Prințul a fost tatăl scriitoarei Oana Orlea, cunoscută în țară și în străinătate pentru volumele sale privind anii trăiți în închisorile comuniste.

Nadia Gray

Nadia Gray

Cu avionul său, Constantin Cantacuzino obținea, în anul 1939, primul loc în concursul național de acrobație aviatică. Doi ani mai târziu, devenea pilot șef în cadrul companiei românești de trasport LARES, care, peste ani, avea să se transforme în TAROM.

a

Prințul s-a remarcat și în domeniul inventicii. În 1936, Constantin Cantacuzino înregistra invenția „Dispozitiv ce arată simultan ora în unități uzuale de măsurare a timpului și în unități uzuale de măsurare a arcului”.

c

În domeniul sportiv, descendentul vechii familii boierești s-a remarcat în: motociclism, automobilism, tenis și hochei pe gheață. A fost căpitanul reprezentativei României Mari la hochei pe gheață, participând la campionatul mondial.

f

Ca pilot de curse, a realizat un record mondial, luând parte la raliul Paris-București, distanță parcursă în 44 de ore. Constantin Cantacuzino a participat la peste 150 de concursuri de acrobație aeriană.

i

La intrarea României în războiul de recuperare a teritoriilor românești răpite de către sovietici în 1940, prințul Cantacuzino a cerut să fie încadrat în aviația militară, pentru a putea contribui la eforturile de război ale României. Și a contribuit din plin!

k

„Bâzu” Cantacuzino a luptat atât contra URSS, în Escadrila 53 Vânătoare și Grupul 7 Vânătoare, cât și contra Ungariei și Germaniei naziste, după 23 august 1944. Anterior, a participat, cu succes, la dificile confruntări aeriene cu avioanele de luptă ale SUA și Marii Britanii, trimise în misiuni de distrugere a obiectivelor industriale care susțineau eforturile de război ale țării noastre.

h

Pentru cele 60 de victorii obținute în confruntările aeriene, Constantin „Bâzu” Cantacuzino a fost decorat cu ordinul „Mihai Viteazul”. Nu odată s-a confruntat, de unul singur, cu mai mulți inamici. A fost unicul pilot  român participant la războiul contra URSS care a efectuat, cu succes, numeroase zboruri de noapte cu un avion neechipat pentru asemenea misiuni, aterizând pe aerodromuri iluminate precar.

j

Ca pilot de luptă, „Bâzu” Cantacuzino, bunul prieten al scriitorului francez Antoine de Saint-Exupéry, a efectuat peste 600 de misiuni contra inamicului. Numai în august 1943 s-au prăbușit, sub tirul mitralierelor sale, doisprezece avioane sovietice!

d

 

b

e

g

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: wikipedia.org, www.romanialibera.ro, www.ziare.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii