Primul nanomotor cu… ADN depășește performanțele mecanismului natural care l-a inspirat

Motoarele sunt esențiale pentru viața de zi cu zi a oamenilor și îndeplinesc o mare varietate de sarcini.
Privind în interiorul organismului uman, o echipă de cercetători germani de la Universitatea Tehnică din Munchen, cu o viziune remarcabilă, s-a oprit asupra motoarelor moleculare naturale, care duc la bun sfârșit sarcini vitale în corpul uman – de exemplu, o proteină-motor cunoscută sub numele de ATP produce molecula de adenozin trifosfat, pe care organismul o folosește pentru stocarea și transferul de energie pe termen scurt.
Așa a fost dezvoltat în premieră mondială un motor electric molecular, folosind metoda origami ADN.
Micuța mașinărie făcută din material genetic se autoasamblează și transformă energia electrică în energie cinetică.
Potrivit phys.org, noile nanomotoare pot fi pornite și oprite, iar cercetătorii pot controla viteza și direcția de rotație.
Replicarea în exterior a unuia dintre procesele uimitoare ale mașinăriei-minune care este corpul uman nu a fost facilă.
Echipa condusă de Hendrik Dietz, profesor de nanotehnologie biomoleculară, Friedrich Simmel, profesor de fizică a sistemelor biologice sintetice și Ramin Golestanian, director la Institutul Max Planck pentru dinamică și auto-organizare, care și-a publicat rezultatele în revista Nature, a dus mai departe munca de pionierat în domeniu, care datează din 2006.
„Dezvoltăm această metodă de fabricație de mulți ani și acum putem realiza obiecte foarte precise și complexe, cum ar fi comutatoare moleculare sau corpuri goale care pot prinde viruși”, detaliază Dietz.
„Noul motor are capacități mecanice fără precedent: poate genera mai multă energie pe secundă decât ceea ce este eliberat atunci când două molecule de ATP sunt separate”, explică Ramin Golestanian, care a condus analiza mecanismului motorului.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu