Primul lichid permanent magnetic, obținut accidental în laborator. Cercetătorii nu înțeleg încă mecanismul uluitoarei descoperiri

O echipă de cercetători de la University of Massachusetts Amherst au reuşit să obţină accidental, în laborator, primul lichid permanent magnetizat din lume, picăturile din acest lichid mişcându-se la unison şi putând să se asocieze în diferite forme, în timp ce este manipulat din exterior prin intermediul unui magnet, conform unui nou studiu publicat în ultimul număr al revistei Science.
De obicei, ne imaginăm magneţii ca fiind în starea de agregare solidă, spune Thomas Russell, profesor de ştiinţa polimerilor şi inginerie la University of Massachusetts Amherst.
Dar acum ştim că „putem obţine magneţi în stare lichidă, care pot lua diferite forme – şi putem decide formele pe care aceştia să le ia”, a adăugat el, precizând că picăturile din acest lichid magnetic pot forma sfere, cilindri sau forma discului plat al aluatului de clătite. „Putem să le facem să arate ca un arici de mare dacă dorim”, a completat el.
Russell şi echipa sa au obţinut acest magnet lichid din întâmplare, în timp ce experimentau cu o imprimantă 3D. Ei au încercat să printeze lichide în scopul obţinerii unor noi materiale solide, dar care să aibă proprietăţile fluidelor, pentru diferite aplicaţii în domeniul energiei.
Într-una din zile, studentul postdoctoral şi coordonatorul acestui studiu, Xubo Liu, a observat că picături din materialul rezultat din imprimanta 3D, ce era alcătuit din particule magnetizate de oxid de fier, se învârteau la unison pe un suport magnetic.
Ulterior echipa sa a observat că întregul construct, nu doar acele particule, devenise magnetic.
Citește mai mult: DIGI 24
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu