Cunoaste lumea

Noutăți

Premieră la NASA (Video)

  •  
  •  
  •  

Pentru prima dată, telescopul Interior Composition Explorer (NICER) de la NASA a observat fuziunea unor pete de raze X de mai multe milioane de grade de pe suprafața unui magnetar, un nucleu stelar supramagnetizat, nu mai mare decât un oraș, anunță nasa.gov.

NICER a urmărit modul în care trei puncte fierbinți luminoase, care emit raze X au rătăcit încet pe suprafața obiectului, scăzând în același timp în dimensiune, oferind cea mai bună imagine de până acum asupra acestui fenomen”, a spus George Younes, cercetător la Universitatea George, Centrul de zbor spațial Goddard din Greenbelt, Maryland.

Cel mai mare loc s-a unit în cele din urmă cu unul mai mic, ceea ce nu am văzut până acum.”

Acest set unic de observații, descris într-o lucrare condusă de Younes și publicată pe 13 ianuarie în The Astrophysical Journal Letters, va ajuta oamenii de știință la o înțelegere mai completă a interacțiunii dintre crusta și câmpul magnetic al acestor obiecte extreme.

Acest plan de cercetare urmărește 37 de zile de schimbare în emisia maximă de raze X a SGR 1830, așa cum este văzută de telescopul de la NASA Interior Composition Explorer (NICER).

În acest grafic, faza de rotație a stelei avansează de la stânga la dreapta, energia măsurată fiind afișată vertical. Zonele verzi, galbene și roșii indică regiunile care produc cel mai mare număr de raze X și se crede că reprezintă punctele fierbinți ale magnetarului.

Se schimbă în intensitate și în pozițiile lor unul față de celălalt pe măsură ce trece timpul. Pentru prima dată, astronomii au înregistrat două astfel de puncte care fuzionează.

Un magnetar este un tip de stea neutronică izolată, nucleul zdrobit lăsat în urmă atunci când o stea masivă explodează.

Comprimând mai multă masă decât a Soarelui într-o minge de aproximativ 20 de kilometri diametru, o stea neutronică este făcută din materie atât de densă încât o linguriță ar cântări la fel de mult ca un munte de pe Pământ.

Ceea ce diferențiază magnetarii este faptul că prezintă cele mai puternice câmpuri magnetice cunoscute, de până la 10 trilioane de ori mai intens decât cel al unui magnet de frigider și de o mie de ori mai puternic decât cel al unei stele neutronice tipice.

Câmpul magnetic reprezintă un depozit enorm de energie care, atunci când este perturbat, poate alimenta o explozie de activitate intensificată a razelor X care durează de la luni la ani.

Foto youtube


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii