Cunoaste lumea

Noutăți

Povestea incredibilă a femeii care a scăpat cu viață din trei dezastre maritime. A supraviețuit inclusiv scufundării Titanicului!

  •  
  •  
  •  

La începutul secolului XX, au fost construite trei vapoare imense, ale căror nume aveau să rămână în istoria marinei. Unul dintre acestea este cea mai faimoasă navă maritimă care a existat vreodată: vasul Titanic!

Prima dintre cele trei nave-surori a fost Olympic, ce a navigat între 1911 și 1935. Cu toate că a trecut prin două accidente navale, Olympic nu a avut un destin tragic, precum Titanic – care s-a scufundat la doar 5 zile de la plecarea în prima sa călătorie (în aprilie 1912), după coliziunea cu un aisberg.

Cel de-a treilea vas din serie a fost botezat Britannic. Acesta a fost lansat la apă în 1915 și a navigat doar un an, deoarece în 1916 a fost lovit de către o mină marină plantată de către un submarin german.

Britanic

Singura persoană din lume care a scăpat cu viață atât din unul dintre cele două accidente navale prin care a trecut vasul Olympic, cât și din catastrofele maritime în urma cărora s-au scufundat vasele Titanic și Britannic, a fost Violet Jessop.

Violet Jessop (1887-1971) a avut o viață plină de neprevăzut. S-a născut în Argentina și, la o vârstă fragedă, s-a îmbolnăvit de tuberculoză. În ciuda prognosticurilor pesimiste ale medicilor a reușit să supraviețuiască, să izbândească în lupta cu boala.

La 16 ani și-a pierdut tatăl și apoi s-a mutat în Anglia, cu familia. Mama sa lucra ca stewardesă pe vapoarele civile, dar atunci când s-a îmbolnăvit a trebuit să fie înlocuită de către fiica sa, în vârstă de 21 de ani.

infirmiera

Pe vremea aceea, cele mai multe dintre femeile care lucrau pe vapoare erau de vârstă medie. Erau vremuri în care tinerețea și aspectul plăcut erau considerate un minus, pentru o angajată de pe un mare vas de călători. Violet Jessop era obligată să poarte haine care o avantajau mai puțin, lucru care n-a fost în măsură să îi înlăture pasiunea pentru munca pe care o desfășura. N-au făcut-o să renunțe nici măcar traumatizantele episoade prin care a trecut, în lunga sa carieră.

În septembrie 1911, vaporul Olympic s-a ciocnit cu un vas de război HMS Hawke. Cu chiu cu vai, Olympic a plutit până în port, având carena grav avariată. Puțin a lipsit să nu se scufunde. Era primul accident naval grav din care Violet Jessop, care s-a aflat la bord în momentul impactului, avea să scape nevătămată.

Vreme de câteva luni a fost pace, în viața sa. La 10 aprilie 1912, imensul și luxosul Titanic părăsea Marea Britanie pentru a ajunge… pe fundul mării, după doar 5 zile. Vasul s-a scufundat la doar două ore după coliziunea cu aisbergul. 1503 oameni și-au pierdut viețile.

Titanic

Tânăra stewardesă a obținut un loc pe una dintre bărcile de salvare, unde s-a îmbarcat purtând în brațe un bebeluș, preluat de la unul dintre ofițerii ce au rămas pe vas. A doua zi, după ce supraviețuitorii au fost salvați de către RMS Carpathia, tânăra a reușit să o găsească pe mama pruncului.

În noiembrie 1915, luxosul vas Britannic a fost transformat în navă-spital. În plin război mondial, era folosit pentru repatrierea răniților din zona Mediteranei. Curajoasa Violet Jessop lucra, pe atunci, ca infirmieră, pe imensa navă.

Britannic a efectuat cinci călătorii în care a transportat nenumărați răniți, către țara de baștină. Spre sfârșitul lunii noiembrie a anului 1916 vasul a fost grav avariat de către o mină germană și în mai puțin de o oră avea să ajungă pe fundul Mării Egee.

epava Britanic

Pe navă se aflau 1605 de oameni, dintre care numai 30 au pierit. Lecția dură de pe Titanic fusese învățată, navele de mari dimensiuni fiind înzestrate cu suficiente bărci de salvare. La scufundarea Britannicului, Violet Jessop era cât pe ce să-și piardă viața, fiind lovită cu putere de către un fragment provenit din elicea vasului.

Acesta avea să fie cel de-al treilea dezastru maritim căruia a reușit să îi supraviețuiască. Violet Jessop s-a retras din activitate abia în anul 1950. A călătorit de două ori în jurul lumii, s-a căsătorit și s-a stabilit în comitatul Suffolk.

Aceasta a fost povestea femeii care a scăpat cu viață din trei dezastre maritime, ce au rămas în istoria navigației!

?????????????????????????????????????????????????????????

supravietuitoarea

Surse: www.thevintagenews.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii