Povestea adevărată a frumoasei broșe Tara

Broșa Tara este o capodoperă antică a metalelor celtice. Povestirile spun că a venit de pe Dealul Tarei – considerat în mod tradițional ca sediul Înalților Regi Irlandezi.
Deși această poveste este o fabricație menită să crească valoarea broșei, artefactul este încă una dintre cele mai mari comori din istoria Irlandei.
Mai degrabă decât Dealul Tarei, Broșa Tara a fost găsită pe o plajă din Bettystown, lângă Laytown, județul Meath. Femeia care ar fi găsit broșa în august 1850, a susținut că obiectul se afla într-o cutie în nisip când a făcut descoperirea.
Totuși, mulți oameni nu cred nici această povestea. Ei cred că broșa a fost de fapt dezgropată undeva în interior. Dar, pentru a evita o dispută legală cu un proprietar, se poate întâmpla ca familia femeii să fi mințit cu privire la locul unde a fost găsit artefactul.
În orice caz, broșa a fost apoi vândută unui dealer, după care și-a găsit drumul în mâinile unui bijutier din Dublin, George Waterhouse. La acea vreme, Waterhouse producea deja bijuterii de renaștere celtică, ce s-au dovedit extrem de populare în deceniul precedent.
Prin asocierea artefactului cu sediul tradițional al Înalților Regi ai Irlandei, Dealul Tarei, Waterhouse a adăugat valoare și faim monetară broșei.
Broșa Tara a fost expusă la Marea Expoziție din Londra în 1851. Mai târziu, a fost expusă și la Exposition Universelle din Paris, iar în 1853, a fost expusă la Marea Expoziție Industrială din Dublin, pe care a vizitat-o regina Victoria.
Regina a fost atât de impresionată de design, încât a comandat mai multe copii lui Waterhouse.
În 1872, Broșa Tara a devenit parte a colecției Royal Irish Academy. În cele din urmă, broșa a fost dată Muzeului Național al Irlandei, unde este expusă și astăzi.
Multe copii ale broșei Tara au apărut ca accesorii de modă în timpul renașterii celtice de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu