Cunoaste lumea

Noutăți

Perla deșertului (Foto)

  •  
  •  
  •  

S-a sugerat, pe baza dovezilor arheologice, că această zonă a fost așezată încă din mileniul IV î.Hr. și este una dintre cele mai vechi așezări pre-sahariene.

Situația sa în apropierea unei surse de apă în mijlocul unui deșert ar fi făcut din acesta un loc important pentru oricine dorește să se stabilească în zonă.

Ghadamès, cunoscut sub numele de „perla deșertului”, se află într-o oază.

Este unul dintre cele mai vechi orașe pre-sahariene și un exemplu remarcabil de așezare tradițională.

Arhitectura sa casnică se caracterizează printr-o împărțire verticală a funcțiilor: parterul folosit pentru depozitarea proviziilor; apoi un alt etaj pentru familie, alei acoperite deasupra cărora se creează ceea ce este aproape o rețea subterană de pasaje; iar, în vârf, terase în aer liber rezervate femeilor.

Ghadames este o oază berberă din districtul Nalutby din nord-vestul Libiei.

Primele înregistrări scrise despre Ghadames datează din perioada romană când așezarea era cunoscută sub numele de Cydamus, de la care își trage numele modern Ghadames.

În secolul I î.Hr., proconsulul roman Lucius Cornelius Balbus a invadat Cydamus în timpul domniei împăratului Augustus.

O garnizoană romană permanentă a fost înființată în timpul domniei lui Septimius Severus, iar împăratul ar fi putut vizita așezarea în jurul anului 202 d.Hr.

Cu toate acestea, romanii s-au retras din zonă câteva decenii mai târziu, în timpul crizei secolului al treilea.

În secolul al VI-lea, un episcop a locuit în oază, după ce populația a fost convertită la creștinism de către misionarii bizantini. A devenit un bastion al ereziei donatiste până la cucerirea sa de către arabii musulmani.

La sfârșitul secolului al VII-lea, Ghadames a fost condus de arabii musulmani. Populația s-a convertit rapid la islam, iar Ghadames a jucat un rol important ca bază pentru comerțul trans-saharian până în secolul al XIX-lea.

Orașul vechi, înscris în 1986 ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost depopulat de locuitori pe tot parcursul anilor 1990, lăsând clădirile vechi în pericol de prăbușire din cauza lipsei de întreținere.

A fost inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol din 2016, printre alte patru situri din Libia, din cauza daunelor cauzate de Războiul Civil Libian care afectează țara și a amenințării cu alte daune pe care o reprezintă.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii