Păsările au inovarea în gene

Până recent, oamenii au crezut că păsările sunt creaturi simple, cu creier. Dar studiile recente au demonstrat altceva.
Cum definesc experții așa-numita inteligență a păsărilor?
Deosebind-o de ceea ce înțeleg oamenii prin acest concept.
„Să fii capabil să zbori de la New York în Argentina și să te întorci în sezonul următor în același tufiș este un semn de inteligență.
Noi, oamenii, nu o evaluăm pe a păsărilor decât din perspectiva a ceea ce putem noi să facem.
Chiar și aici avem exemplele papagalilor, care pot articula cuvinte, și ale corbilor, care au capacitatea de a rezolva probleme”, explică Kevin McGowan, expert la Laboratorul de Ornitologie Cornell, din New York.
Oamenii de știință au demonstrat că un corb este capabil să facă planuri în avans atunci când are de rezolvat o problemă, caracteristică pe care oamenii au crezut că o posedă doar ei.
„Maimuțele nu au reușit să rezolve probleme pe care le-au rezolvat corbii”, afirmă Mathias Osvath, cercetător la Universitatea din Lund, Suedia.
La rândul lor, ciorile au o memorie ieșită din comun, fiind capabile să rețină figura unei persoane, mai ales dacă acel om a dat dovadă de agresivitate.
De asemenea, la păsări s-au descoperit gene corelate cu inovarea și s-a constatat că unele specii un anumiți receptori la nivelul creierului care pot fi asociați cu ceea ce se înțelege prin inteligența umană practică, notează sciencedaily.com.
Potrivit experților de la universitățile Duke și Harvard, din SUA, anumite specii de păsări sălbatice din Barbados au reușit, în cadrul experimentelor, să ridice capacul unui borcan în care știau că se află hrană.
Cercetând genetica acestor păsări, specialiștii au constatat că există gene care pot fi corelate cu ceea ce oamenii înțeleg prin inovație și capacitatea de a rezolva probleme.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu