Cunoaste lumea

Noutăți

Orașul Reghin, numărul 1 în Europa! Despre ce este vorba?

  •  
  •  
  •  

România deține mlte recorduri, atât la nivel european, cât și la nivel mondial – de la artefacte unice în lume, la bogății naturale de excepție, de la invenții remarcabile, la realizări artistice deosebite…

În mijlocul festivalului internațional George Enescu, o știre vine să completeze palmaresul inedit al României în domeniul muzicii și al instrumentelor muzicale: fabrica de viori din Reghin, a devenit cea mai mare fabrică de instrumente muzicale din lemn din Europa!

„În 1951 s-au fabricat primele viori la Reghin, la Cooperativa Lemn‑Metal Reghin, iar în 1952-1953 au început să fie fabricate şi mandoline, chitare şi s-a trecut la lărgirea capacităţii de producţie, începând cu instrumente pentru copii sau studenţi, până la instrumente de maestru.” (EM, punctul.ro)

hora1
„Fabrica de viori SC HORA SA din Reghin a depăşit 4,5 milioane de instrumente fabricate de-a lungul celor 64 de ani de când societatea a început să funcţioneze, a declarat directorul general al întreprinderii, Nicolae Bâzgan. Acesta a arătat că dacă în anul 1970 fabrica producea 40.000 de instrumente muzicale pe an, în 1982 şi-a dublat capacitatea de producţie, pentru ca în prezent fabrica să aibă capacitatea de a produce între 100.000 şi 120.000 de instrumente muzicale. Nicolae Bâzgan a spus că SC HORA SA a devenit cea mai mare fabrică de instrumente muzicale din lemn din Europa, după ce competitorii principali din Germania, Cehia şi Ungaria au dispărut sau şi-au restrâns activitatea. În prezent, fabrica este recunoscută şi apreciată atât de competitori, cât şi de consumatori de muzică de pe toate continentele, aproximativ 90% din producţia fabricii fiind destinată exportului. Societatea HORA a fost privatizată prin metoda MEBO în 1994, iar din 1996 întreg pachetul de acţiuni a fost preluat de către cei 306 acţionari, fără ca vreunul dintre ei să deţină majoritatea, ceea ce impune ca toate deciziile să se ia prin consens.” transmite agenția Rador.

vioriNicolae Bâzgan a petrecut 50 de ani în fabrica de viori din Reghin. El a spus că de la bun început Hora a pornit cu principii sănătoase în construcţia instrumentelor muzicale, primul fiind acela de a nu folosi niciodată lemn proaspăt.

„Succesul este utilizarea acestui lemn care este condiţionat după tăiere minimum cinci ani, avem depozite în care acest lemn se usucă, fără a avea distorsiuni în el şi fără ca în viitor să poată să crape. Al doilea principiu este pasiunea şi disciplina muncitorilor care fac aceste instrumente muzicale, noi am impus această dragoste faţă de instrument, pentru că instrumentul muzical nu e o coadă de lopată sau un scaun, ci ceva care fiind folosit îţi dă o satisfacţie, prin muzica pe care o redă, te înalţă. Pe locul trei, a fi totdeauna în pas cu vremurile, a progresa continuu. Noi am introdus primii în industria lemnului din România tăierea lemnului cu laser, în urmă cu 18 ani, avem două aparate şi vom mai achiziţiona unul modern. Da, am fost unii din pionierii utilizării laserului în fabricarea instrumentelor muzicale”, a declarat Nicolae Bâzgan pentru agerpres.

În prezent, peste 85% din producția companiei este exportată în ţările membre ale Uniunii Europene, în Rusia, Japonia, SUA sau Canada.

surse: agerpres, rador, punctul.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină



  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii