Cunoaste lumea

Noutăți

„Orașele morților” și misterele lor

  •  
  •  
  •  

Necropolele sunt de când lumea, în toată… lumea. Unele își datorează existența suprapopulării, altele au fost planificate cu grijă. În unele cazuri, sunt replici ale lumii celor vii, în alte cazuri conglomerate de mausolee.

„Wadi-us-Salaam” (Valea păcii), din Irak, reunește cinci milioane de morminte, fiind cel mai mare cimitir din lume. Înconjoară orașul Najaf, care are doar 600.000 de locuitori.

Oamenii au fost înmormântați aici în straturi suprapuse din cele mai vechi timpuri, de peste 1.500 de ani, și se spune că orice credincios musulman trebuie îngropat aici.

În 2003, milițiile irakiene au lansat o operațiune militară din acest spațiu. Urmarea? Locul de îngropăciune s-a extins cu aproape jumătate în suprafață.

Pe trei nivele se întinde și „Scavi”, necropola din adâncurile bisericii Sfântul Petru, de la Vatican. Interesant în acest caz este faptul că există rămășițe ale păgânilor îngropate alături de cele ale creștinilor.

„Străzile” necropolei sunt replici ale celor din vechea Romă, cu deosebirea că în loc de magazine și case, sunt morminte. În anul 2013, Papa Francisc devenea primul suveran pontif care cobora în adâncurile necropolei, notează „listverse.com”.

Cel mai vechi „oraș al morților” folosit și astăzi este „Silwan”, din Ierusalim, utilizat de trei milenii, încă de la înființarea orașului.

Are 150.000 de morminte și se spune că, grație poziționării lui pe Muntele Măslinilor, îi adăpostește la odihnă veșnică pe fericiții care vor fi salvați primii la întoarcerea lui Iisus pe Pământ.Între timp, cimitirul rămâne o adevărată „oglindă” a orașului.

La fel este și cel aflat în Tarquinia, Italia. Săpat în piatră, este făcut după planul orașului, cu încăperi mortuare asemeni interioarelor de locuințe.

Monterozzi” este celebru pentru cele 200 de morminte pictate, care datează din secolul VII î. Hr., considerate „primul capitol al istoriei marii picturi italiene”.

Un alt faimos loc de îngropăciune se află la mănăstirea Lavra, din Kiev. Mormintele de aici adăpostesc rămășițele a nenumărați sfinți, asceți, călugări, preoți.

Clima cu totul specială a făcut posibilă mumificarea trupurilor decedate, dintre care unele pot fi văzute și azi. În secolele al XVI-lea și al XVII-lea se zvonea că dedesubturile acestei necropole se întind de la Moscova la Novgorod.

Oricâtă exagerare ar cuprinde aceste legende, misterul persistă, întrucât nimeni, cu exepția câtorva inițiați, nu știe cu exactitate pe ce distanță sunt catacombele acestui loc vechi de șapte secole.

În Creta, cimitirul „Orthi Petra” este o deschidere către lumea lui Homer.

Parte a unui sit arheologic cu urme din epoca bizantină, spațiul conține elemente parcă rupte din „Iliada”, precum și primul mormânt al soldatului necunoscut din istorie, datat 670 î.Hr.

Roxana Istudor

 

 

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii