Cunoaste lumea

Noutăți

Oamenii de ştiinţă recunosc că fără păduri omenirea va suferi de foamete

  •  
  •  
  •  

Cu alte cuvinte, pădurile joacă un rol vital în asigurarea hranei la nivel planetar, precum şi în securitatea factorului nutriţie la nivelul fiecărei ţări. Însă acest rol deosebit de important, este adesea trecut cu vederea, după cum confirmă şi specialiştii. Cercetările susţin că fermele agricole şi zootehnice situate în apropierea pădurilor rezistă mult mai bine extremelor climatice precum secetă, viscol, inundaţii, etc, comparativ cu cele situate la mare distanţă de păduri. Rezultatul cercetărilor a fost discutat şi în cadrul Forumului Naţiunilor Unite la adresa Pădurilor, desfăşurat recent la New York. Cercetările însumează colaborarea dintre peste 60 de savanţi, coordonaţi de Union of Forest Research Organisations în colaborare cu Collaborative Partnership on Forests.

„Raportul nu încearcă să-i convingă pe oameni să se bazeze pe păduri decât pe agricultură în sine, ci punctează rolul complementar pe care îl joacă pădurile pentru protejarea agriculturii convenţionale. Evidenţele de la faţa locului ne arată că un număr uriaş de oameni se bazează încă pe hrana obţinută din păduri şi copaci pentru a-şi suplimenta dieta zilnică”, declară dr. Bhaskar Vira, director de programe în cadrul Universtităţii din Cambridge. Estimările globale sugerează că unul din nouă oameni încă suferă de foame şi majoritatea acestora sunt în Africa şi Asia. Raportul în sine, evidenţiază şi măsurile necesare asigurării unei securităţi alimentare sustenabile.

Datele ne mai spun că  la ora actuală pe planetă, aproape unul din şase oameni depinde de păduri pentru a-şi asigura hrana zilnică. Spre exeemplu în regiunea subsaharină a Sahelului, producţia bazată pe copaci asigură peste 80% din venitul unei familii, venit asigurat astfel de producţia de unt de shea.

Uriaşul raport întocmit de experţii ONU, subliniază importanţa pădurilor ca surse de lemn de foc şi cărbuni, esenţiali pentru ca oamenii să consume caloriile şi proteinele provenite din alimentaţia conveţională. La nivel global, se estimează că circa 2,4 miliarde de oameni folosesc această sursă regenerabilă de combustibili pentru a se încălzi şi a găti. Autorii semnalează şi legăturile deosebit de complexe dintre păduri şi agricultura convenţională. Spre exemplu, pădurile constituie un habitat crucial pentru insectele polenizatoare cheie pentru multe recolte de cereale şi legume. Fără păduri, serviciile vitale pentru ecosisteme, servicii oferite de păsări şi insecte ar fi cu mult diminunate, iar asta va duce chiar la nesiguranţa hranei destinată oamenilor.

„Raportul ne readuce aminte de importanţa vitală a pădurilor în asigurarea alimentelor noastre. Este o dovadă clară cu privire la apropierea şi armonizarea multifuncţională dintre păduri şi culturile agricole. Un alt beneficiu major al menţinerii pădurilor lângă câmpuri cultivate constă şi în capacitatea pădurilor de a adăuga un plus de biodiversitate întregului sistem de producţie alimentară”, declară Thomas Gass, secretar general în cadrul Departamentului Economic şi de Afaceri de pe lângă ONU.

„Din nefericire pentru agricutori, monoculturile de mare anvergură sunt foarte vulnerabile la extremele climatice, tot mai frcvente în prezent. Ştim deja că pădurile joacă un rol foarte important în atenuarea schimbărilor bruşte de climă, însă aceste crcetări demonstrează fără doar şi poate că ele joacă un rol cheie şi în atenuarea foametei mondiale şi îmbunătăţirea nutriţiei”, susţine şi Christoph Wildburger coordonator al IUFRO Global Forest Expert Panels.

În decursul anului trecut, experţii care au întocmit Global Nutrition Report au avertizat că cele mai multe ţări ale lumii vor fi nevoite să se confrunte cu mari probleme de sănătate ale oamenilor, ca rezultat al malnutriţiei generalizate. Se mai spune că toate naţiunile lumii, cu excepţia Chinei, au trecut de celebra „linie roşie a malnutriţiei”, ceea ce înseamnă că locuitorii lor suferă de un exces nutriţional sau, la capătul extrem, suferă de malnutriţie.

„Una dintre cele mai importante lămuriri la care am ajuns este aceea că agricultura convenţională este bună pentru asigurarea necesarului caloric zilnic, dar nu este deloc potrivită atunci când vine vorba de asigurarea unei diete de calitate şi echilibrate. Când vorbim de securitate alimentară, trebuie să încetăm să ne concentrăm pe calorii. Este la fel de important să recunoaştem rolul unei diete echilibrate, oferită de pădure, de arborii şi de plantele care cresc în păduri”, încheie dr. Vira într-un intrviu acordat BBC.

e


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii