Cunoaste lumea

Noutăți

Minunile tehnologiei de ultimă oră: Radarul NASA a detectat bătăile de inimă a patru oameni blocaţi sub dărâmături în Nepal

  •  
  •  
  •  

Teribilul seism din Nepal a fost şi o ocazie pentru probarea şi experimentarea a unei game noi de aparatură de ultimă generaţie, de la drone la sateliţi militari. Astfel, în decursul săptămânii trecute, o echipă de salvatori echipată cu două propotipuri FINDER, a reuşit să identifice patru nepalezi blocaţi sub un strat de dărâmături gros de peste 3 metri.

Creat în premieră în laboratoarele de cercetări şi aplicaţii ale NASA, device-ul FINDER, al cărui nume este provenit de la iniţialele pentru Finding Individuals for Disaster and Emergency Response. FINDER, este de fapt o tehnologie radar pe bază de microunde destinată iniţial căutării semnelor de viaţă extraterestră pe planetele din afara sistemului nostru solar.

Dr. Reginald Brothers, oficial în cadrul Department of Homeland Security declară că “Adevărată probă a oricărui tip de tehnologie este atunci când acesta este pusă faţă în faţă cu realitatea. Nimeni nu îşi doreşte să se producă dezastre naturale, dar astfel d etehnologii se dovedesc a fi cea mai bună soluţie atunci cand dezastrele lovesc”.

FINDER are capacitatea de a identifica şi localiza oameni chiar dacă aceştia sunt îngropaţi sub un strat de 10 metri grosime de resturi şi dărâmături, 6 metri de beton dens. FINDER este un aparat atât de avansat încât poate distinge şi diferenţia bătăile de inimă umane de cele ale animalelor prinse sub dărâmături.

David Lewis, preşedintele unei companii private asociate cu NASA’s Science and Technology Directorate, este cel care a insistat ca acest aparat să fie adus şi testat în Nepal. FINDER este în prezent doar un prototip, însă pe viitor va deveni un produs de serie care va fi comercializat pentru a salva vieţi pretutindeni în lume.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii