Cunoaste lumea

Noutăți

Oamenii de știință au descoperit prima specie de rechin… omnivor

  •  
  •  
  •  

Rechinii sunt unele dintre cele mai feroce viețuitoare de pe Terra și de mult timp oamenii au fost convinși că aceste creaturi marine sunt doar carnivore. Se pare însă că ne-am înșelat, iar oceanul este plin de surprize.

Acum, cercetătorii au descoperit că unul dintre cei mai comuni rechini din lume este de fapt omnivor. Un nou studiu relevă faptul că rechinul Sphyrna tiburo, un rechin relativ mic care trăiește în apele de coastă din jurul Statelor Unite, are o dietă pe bază de carne dar și de plante. Mai mult de 62% din conținutul descoperit în stomacul acestora este format din plante. Deși, inițial s-a presupus că acești rechini consumă atât de multe plante din greșeală, în timp ce vânează crabi, calmari și alte nevertebrate mici, se pare că nu aceasta este explicația, iar rechii consumă în mod deliberat iarbă de mare, care îi ajută să pună în greutate. După o serie de teste de sânge, cercetătorii au descoperit niveluri ridicate de marker chimic în sângele rechinului și în țesutul hepatic, lucruri ce sugerează faptul că substanțele nutritive din plante sunt într-adevăr absorbite de organismul rechinilor.

„S-a presupus că acest consum de plante este accidental și că nu oferă nicio valoare nutritivă. Însă ne-am înșelat, acum putem spune cu certitudine faptul că Sphyrna tiburo este primul rechin omnivor descoperit. Evident, încercăm să extindem cercetările și la alte specii de rechini, și cine știe ce surprize am putea avea”, a declarat Sam Guarda Leigh, expert în ecologie și biologie evolutivă la Universitatea din California, pentru cotidianul britanic The Guardian.

Cercetarea a fost publicată în Proceedings of the Royal Society B. Primii rechini au apărut în oceanul planetar acum circa 400 de milioane de ani, în Devonian. Rechinii fac parte din clasa Chondrichthyes, din care fac parte și pisicile-de-mare. În lume există 368 de specii de rechini.

sursa: https://www.sciencealert.com/scientists-have-identified-the-first-known-omnivorous-shark-species

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii