O ecuație universală pentru forma unui ou

Forma oului a atras mult timp atenția matematicienilor, inginerilor și biologilor din punct de vedere analitic.
Forma a fost foarte apreciată pentru evoluția sa ca fiind suficient de mare pentru a incuba un embrion, suficient de mică pentru a ieși din corp în cel mai eficient mod, pentru a nu se rostogoli odată așezat, este suficient de solid din punct de vedere structural pentru a suporta greutatea și a fi începutul vieții pentru multe specii.
Oul a fost numit „forma perfectă”.
Analiza tuturor formelor de ou a folosit patru figuri geometrice: sferă, elipsoidă, ovoidă și piriformă (conică sau în formă de pară), cu o formulă matematică pentru piriformă care nu a fost încă derivată.
Pentru a remedia acest lucru, cercetătorii au introdus o funcție suplimentară în formula ovoidă, dezvoltând un model matematic care să se potrivească unei forme geometrice complet noi caracterizată ca fiind ultima etapă a evoluției sferei-elipsoidului, pe care este aplicabilă oricărei geometrii a ouălor.
Această nouă formulă matematică universală pentru forma oului se bazează pe patru parametri: lungimea oului, lățimea maximă, deplasarea axei verticale și diametrul la un sfert din lungimea oului.
Această formulă universală căutată de mult este un pas semnificativ în înțelegerea nu numai a formei ouălor în sine, ci și a modului și de ce a evoluat, făcând astfel posibile aplicații biologice și tehnologice pe scară largă.
Descrierile matematice ale tuturor formelor de ouă de bază și-au găsit deja aplicații în cercetarea alimentelor, ingineria mecanică, agricultură, bioștiințe, arhitectură și aeronautică.
De exemplu, această formulă poate fi aplicată construcției tehnice a vaselor cu pereți subțiri cu formă de ou, care ar trebui să fie mai puternică decât cele sferice tipice.
Material furnizat de Universitatea din Kent, original scris de Sam Wood și preluat de revista Science Daily.
Foto Andy Barbour, Pexels, free stock photos
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu