Cunoaste lumea

Noutăți

Nu Everestul este cel mai înalt vârf din lume. Cine îl detronează?

  •  
  •  
  •  

Nu Himalaya este cel mai înalt munte de pe Pământ, acesta este bătut de Muntele Chimborazo din Ecuador deși, paradoxal, are doar 6268 de metri deasupra nivelului mării. Și atunci, desigur, ne întrebăm de ce s-a ajuns la această concluzie?… 

Ei bine, măsurând din centrul Pământului, Chimborazo este cel mai înalt munte din lume, însă datorită convenței internaționale care ia ca punct de reper nivelul mării, Everestul este plasat pe primul loc. Ce e mai interesant e faptul că, dacă s-ar lua în calcul măsurătorile din centrul Pământului, Himalaya nu ar fi nici în primi 20 cei mai înalți munți din lume.

Acest lucru se datorează formei de geoid a Pământului. Planeta fiind aplatizată în partea de sus și de jos și ușor umflată în centru, crează un avantaj pentru orice munte care se întâmplă să se întindă de-a lungul ecuatorului. Iar Chimborazo este unul dintre acești beneficiari. Acesta este situat în Cordiliera Occidentală, în centrul Ecuadorului, la 150 km sud-sud-vest de capitala Quito. Este un vulcan inactiv de tip stratovulcan a cărui ultimă erupție a avut loc în primul mileniu al erei noastre .

chimiangion

În partea de sus, Chimborazo este complet acoperit de ghețari. Din păcate, din cauza încălzirii globale, masa de gheață a scăzut în ultimele decenii. Chimborazo este relativ ușor de „cucerit”. Unui alpinist bun îi ia doar două săptămâni pentru a ajunge în vârf, spre deosebire de Everest, unde ar avea nevoie de cel puțin două luni de muncă.

sursa: independent.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii