Megaliții din Caucazul de Nord

Concentrațiile de megaliti și labirintele de piatră datează între sfârșitul mileniului IV și începutul mileniului II î.Hr. au fost găsite (dar puțin studiate) în Munții Caucazului, inclusiv în Abhazia.
Cele mai multe dintre ele sunt reprezentate de structuri dreptunghiulare din plăci de piatră sau tăiate în roci cu găuri în fațadă.
Acești megaliți acoperă Caucazul de Vest pe ambele părți ale crestei muntelui, într-o zonă de aproximativ 12.000 de kilometri pătrați.
Megaliții din Caucazul de Nord reprezintă un tip unic de arhitectură preistorică, construită cu blocuri mari de piatră îmbrăcate cu precizie. Pietrele erau, de exemplu, formate în unghiuri de 90 de grade, pentru a fi utilizate ca colțuri sau erau curbate pentru a forma un cerc.
Deși, în general, sunt necunoscute în restul Europei, aceste structuri sunt egale cu marii megaliți ai Europei în ceea ce privește vârsta și calitatea arhitecturii, dar sunt încă de o origine necunoscută.
În ciuda varietății monumentelor caucaziene, acestea prezintă asemănări puternice cu megaliții din diferite părți ale Europei și Asiei, cum ar fi Peninsula Iberică, Italia, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Germania, Danemarca, Suedia, Iran și India.
O serie de ipoteze au fost prezentate pentru a explica aceste asemănări și construirea megaliților în ansamblu, dar totuși rămâne neclară.
Aproximativ 3.000 dintre aceste monumente megalitice sunt cunoscute în Caucazul de Vest, dar se găsesc în mod constant mai multe, în timp ce unele sunt distruse.
Astăzi, mulți sunt în mare degradare și se vor pierde complet dacă nu sunt protejați de vandali și neglijare generală. Megaliții din Caucazul de Nord alcătuiesc un oraș pierdut pe malul Mării Negre.
Aceștia ar fi putut fi bolți ale unor locașuri care adăposteau obiecte metalice sau bijuterii care au fost jefuite de sciții invadatori în jurul primului mileniu î.Hr. sau ar fi putut avea o semnificație spirituală și devin din nou prețuite astăzi.
Megaliții din Caucaz sunt asociați cu comunitatea Klin-Yar și cultura Koban.
Un studiu genetic din 2020 care a analizat eșantioane din comunitățile Klin-Yar, inclusiv cultura Koban, a constatat că populația antică avea o frecvență ridicată a Haplogroupului paternal D-Z27276, care este asociat cu poporul modern tibetan. Alte haplogrupuri au fost Haplogroup J1 și Haplogroup G-M285.
Alte situri megalitice importante din Rusia au fost găsite de-a lungul țărmurilor nordice ale Rusiei, cu Marea Albă și Marea Barents, precum și pe insula Vera.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu