Medicina modernă rezolvă misterul mumiilor egiptene

Noi tehnici dau posibilitatea cercetătorilor să descopere mai multe detalii și să dezlege misterele care există în jurul mumiilor egiptene și a mormintelor din care provin. O echipă de radiologi și geneticieni speră să dovedească faptul că o mumie neidentificată, cunoscută sub numele KV21b, este mama vitregă a regelui Tut și anume Regina Nefertiti. Analizele moderne folosite, scanări CT și testări ADN, oferă noi indicii despre istoria acestei familii regale. După 10 de ani de muncă, cercetătorii din echipa profesorilor Zahi Hawass și Sahar Saleem pot prezenta concluziile lor în cea mai recentă lucrare „Scanarea faraonilor: Imagini CT a mumiilor regatului nou”.
„Când am început să fac acest tip de muncă, nu am avut nici o referință la care să mă uit, cu care să compar ” a declarat Saleem despre scanările CT. „Aceasta a fost o metodologie utilizată în studiile medico-legale, care nu a fost folosită până acum în acest domeniu.”
Exploratorii secoluluii XIX au descoperit două mumii care sunt acum expuse în Muzeul Egiptean din Cairo. Folosind tehnici noi, așa-numitul Proiect Egiptean al Mumiilor a demonstrat că una dintre ele este soția lui Tut, mama celor doi copii nenăscuți, probabil fiicele regelui. Este vorba de Ankhesenamon care a fost singura soție a lui Tut. „Alături de ei, există o mumie fără cap”, spune co-autorul proiectului dr. Zahi Hawass, care a deținut anterior funcția de conducere a Ministerului Egiptean al Antichităților. „Noi credem că această mumie ar putea fi cea a Reginei Nefertiti.”
Cercetătorii au folosit inițial raze X pentru cercetarea Regelui Tut în 1968, dar imaginile bidimensionale oferite de razele X tradiționale, nu au oferit suficiente detalii pentru a confirma ce boli fizice au adus suferința și moartea timpurie a regelui. Scanarea CT creează insa secțiuni transversale ale corpului în plus față de evidențierea țesuturilor moi. „Nu putem spune ceva despre bolile ficatului sau ale inimii”, spune Saleem, profesor de radiologie la Universitatea din Cairo, care este specializat în paleopatologie. „Dar putem face o mulțime de cercetări antropologice.” Saleem a examinat radiografiile mumiei de la Universitatea din Western Ontario, Canada, înainte ca Hawas să-l invite să se alăture proiectului.
mormântul Regelui Tutankamon (Tut)
Echipa Hawass a efectuat o scanare CT pe rămășițele Regelui Tut în 2005, fiind astfel prima mumie regală investigată în acest fel. După o analiză extinsă a mai mult de 1.700 de imagini, Saleem și alți experți au stabilit că Tut a avut aproximativ 19 ani când a murit. Scanarea dezvăluie, de asemenea, o deformare congenitală necunoscută anterior pe piciorul stâng al lui Tut care l-a forțat să meargă cu un baston. Aceste informații pot explica cele 130 de bastoane descoperite în mormântul lui Tut și multe desene ale tânărului rege care-l descriu stând jos, chiar în timp ce vâna. Faptul că părinții lui au fost frați, ar putea explica acest defect.
Tehnici medicale moderne permit cercetătorilor să facă descoperiri despre mumiile regale care altfel ar fi imposibil de explicat. Cele mai importante detalii sunt în legatura cu bolile. Totodată aceste noi tehnologii deblochează domenii noi de studiu. Când egiptenii antici mumificau morții, nu și-au putut închipui cât de multe secrete îngropau odată cu ele.
traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu
surse nbc.news, wired.com, nationalgeographic.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu