Max Auschnitt: mărirea şi decăderea „Regelui de Fier“, administratorul Uzinelor şi Domeniilor Reşiţa

Max Auschnitt, administratorul Uzinelor şi Domeniilor Reşiţa, a fost unul dintre întreprinzătorii iscusiţi ai României interbelice, însă traiectoria în afaceri i-a fost influenţată de cei aflaţi la putere. Carol al II-lea a acceptat să-l trimită la închisoare pe omul de afaceri evreu, însă mareşalul Ion Antonescu i-a redat libertatea în vremuri marcate de antisemitism.
Numele lui Max Auschnitt e strâns legat atât de industria utilajelor grele şi a armamentului, cât şi de pungile de plastic cu fermoar, pe care încă le folosim astăzi.
De la el ne-au mai rămas ruinele uzinelor metalurgice Titan-Nădrag-Călan (TNC), pe care le-a fondat în perioada interbelică, şi poveştile din timpurile în care era acţionar principal la Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa (UDR). Când le-a preluat Auschnitt, fabricile din Reşiţa aveau deja aproape două secole de existenţă, fiind ridicate de austrieci.
Societatea UDR, naţionalizată în ’48, este astăzi o companie privată, Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa, pătată de scandaluri de corupţie. Traiectoria antreprenorială şi socială a lui Auschnitt s-a schimbat în funcţie de preferinţele celor care deţineau puterea politică în România.
Cât timp regele Carol al II-lea i-a apreciat cadourile, sub formă de pachete de acţiuni la diverse întreprinderi, afacerile i-au mers ca pe roate. Când regele şi membrii camarilei l-au dispreţuit din cauza originilor evreieşti şi pentru că se cam zgârcise la daruri, a ajuns la închisoare şi a pierdut o mare parte din avere. Salvarea i-a venit de la mareşalul Ion Antonescu…
Citeste mai mult: Adevărul
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu