Cunoaste lumea

Noutăți

Matematicianul Adrian Constantin a primit „Nobelul Austriei” la Matematică

  •  
  •  
  •  

Premiul Wittgenstein – cel mai valoros premiu pentru promovarea științei în Austria – revine în acest an matematicianului român Adrian Constantin, de la Universitatea din Viena.

Fondul Ştiinţific Austriac, FWF i-a acordat cercetătorului Adrian Constantin cel mai mare premiu de finanțare științifică din Austria, cu o subvenție de 1,5 milioane de euro.

Premiul Wittgenstein este destinat să garanteze cercetătorilor excelenți ”cel mai înalt grad de libertate și flexibilitate în desfășurarea activității lor de cercetare pentru a permite o dezvoltare extraordinară a realizărilor lor științifice”.

Juriul internațional format din opt oameni de știință de top, inclusiv doi câștigători ai Premiului Nobel, și-a justificat decizia pentru Adrian Constantin prin „contribuțiile sale inovatoare la matematica propagării valurilor”.

Cercetările sale despre modul în care se sparg undele au pus bazele „investigării matematice riguroase a singularităților în ecuațiile diferențiale parțiale neliniare ale fluxurilor de fluide”, a declarat președintele juriului, Janet Wolff  de la Universitatea din Manchester.

Potrivit site-ului Facultăţii de Matematică a Universităţii din Viena, Adrian Constantin este lider mondial în teorie și în aplicarea ecuațiilor diferențiale parțiale neliniare.

Două dintre articolele sale se numără printre cele mai citate 10 lucrări publicate vreodată de revistele în care apar, care, la rândul lor, se situează printre cele mai prestigioase din întreaga matematică: Acta Mathematica și Inventiones Mathematicae

Citește mai mult: Rador


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii