Marte este mai activă decât se credea anterior

Pe Pământ, plăcile tectonice în mișcare remaniază suprafața planetei și creează un interior dinamic, așa că absența unor astfel de procese pe Marte i-a determinat pe mulți să se gândească la ea ca la o planetă moartă, unde nu s-a întâmplat mare lucru în ultimele 3 miliarde de ani.
În ediția actuală a Nature Astronomy, oamenii de știință de la Universitatea din Arizona, SUA, contestă opiniile actuale despre evoluția geodinamică marțiană cu un raport despre descoperirea unei mantale active care împinge suprafața în sus și provoacă cutremure și erupții vulcanice.
Descoperirea sugerează că suprafața înșelător de liniștită a planetei poate ascunde un interior mai tumultuos decât se credea anterior.
„Studiul nostru prezintă mai multe linii de dovezi care dezvăluie prezența unui penaj gigant de mantie activă pe Marte”, a spus Adrien Broquet, cercetător asociat postdoctoral la Universitatea din Arizona și coautor al studiului împreună cu Jeff Andrews. -Hanna, profesor asociat de științe planetare la LPL.
Alte măsurători au arătat că podeaua craterelor de impact este înclinată în direcția penei, susținând și mai mult ideea că ceva a împins suprafața în sus după ce s-au format craterele.
În cele din urmă, când cercetătorii au aplicat un model tectonic în zonă, au descoperit că prezența unui penaj gigant, de 2.500 de mile lățime, a fost singura modalitate de a explica extensia responsabilă pentru formarea Cerberus Fossae.
Descoperirile lor ar putea avea, de asemenea, implicații pentru viața de pe Marte, spun autorii. Regiunea studiată a suferit inundații de apă în trecutul său geologic recent, deși cauza a rămas un mister.
Aceeași căldură din penaj care alimentează activitatea vulcanică și seismică în curs ar putea, de asemenea, să topească gheața pentru a produce inundații – și să conducă reacții chimice care ar putea susține viața în adâncul pământului.
Material furnizat de Universitatea din Arizona. Original scris de Daniel Stolte
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu