Cunoaste lumea

Noutăți

Mantra, un mijloc de obținere a liniștii universale

  •  
  •  
  •  

Oamenii și-au căutat, generații după generații, drumurile către liniștea gândurilor, către bucuria sufletelor, către sănătatea spirituală. Fie că au urmat diferite religii, fie că au crezut în chipuri cioplite, pictate, sau pur și simplu s-au închinat naturii, oamenii și-au căutat neîncetat pacea sufletească.

Mantra este una din manifestările rezultate din aceste căutări și reprezintă o declarație sacră, dată de un sunet, sau o silabă, un cuvânt sau grup de cuvinte, care pentru unii au putere psihologică și spirituală. Provine din sanscrită și poate avea sau nu, structura sintactică, sau sens literar. Valoarea spirituală a unei mantre vine atunci când este sonoră, vizibilă, sau prezentă în gândire, conform tradiției hinduse.

Mantras_caved_into_rock_in_Tibetmantre dsenate pe pietre în Tibet

Cuvântul sanscrit mantra sau mantran din care rădacina man înseamnă „să se gândească”, iar sufixul tra, reprezintă unelte, sau instrumente, duce la o traducere literală care ar însemna „instrument de gândire”.

ASCULTĂ:
Banner Radio bun
http://frecventa-sufletului.ro/

Cele mai vechi mantre au fost compuse în timpurile vedice, de hindușii din India, iar acestea sunt vechi de cel puțin 3000 de ani. Mantrele se regăsesc acum în diferite școli de Hinduism, Budism, Jainism și Sikhism. Ele apar în forma unor cântări, compoziții, sau concepte ce se găsesc în credințele provenite din zoroastrism, taoism si creștinism.

Om_symbol.svgSilaba Om este considerată o mantră de sine stătătoare în școala Vedanta a hinduismului

Utilizarea, structura, funcția, importanța și tipurile de mantre variază în funcție de filozofia prezentată în școlile de hinduism și budism. Mantrele au un rol central în școala tantrică a hinduismului, unde sunt considerate egale cu diferite zeități.

08_LecturesOnMantraCover
Mantrele apar în mai multe forme, inclusiv versete (din Rig Veda, de exemplu) și cântări muzicale (din Samaveda de exemplu). Acestea sunt, de obicei melodice, simetrice, metrice ca o structură matematică și sunt considerate a rezona cu calitățile celor ce le interpretează. În forme mai sofisticate, acestea sunt expresii melodice cu interpretări spirituale, exprimând dorul uman pentru adevăr, realitate, lumină, nemurire, pace, iubire, cunoaștere și acțiune. Alte mantre sunt folosite doar ca momente de muzică spirituală.

CD-Cover-CafeMantra-Nurture-low-res-for-web1
Profesorul Frits Staal de la Universitatea Berkely, SUA, susține că mantra în hinduism s-a dezvoltat ca un amestec de artă și știință. De aceea le regăsim și în alte religii, sau în construcții creative similare dezvoltate în tradițiile asiatice și occidentale.

Mantra a pătruns în prezent în toate culturile fiind respectată mai mult ca o modalitate de căutare a liniștii mentală, decât o formă de căutare a liniștii spirtuale. Termenul de mantră se regăsește în expresiile folosite în vorbirea curentă, iar partea artistică a simbolisticii sale a pătruns în modă, în arhitectură, în pictură, în muzică, în arta teatrului și a dansului. Este posibil ca răspândirea de azi a acestei simbolistici hinduse să fie rezultatul căutarii liniștii pe care omul acestui secol a pierdut-o din cauza vieții zbuciumate în care trăiește.

2-hours-of-best-buddha-meditatio-840x410
Mădălina Corina Diaconu – „Signs and symbols in world’s cultures and religions evolution”


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii