Cunoaste lumea

Noutăți

Laguna Albastră, un lac spectaculos din județul Cluj

  •  
  •  
  •  

La 30 de km de orașul Cluj, într-o zonă cu dune de nisip, din nordul dealurilor Siloşului, în imediata apropiere a comunei Aghireşu, se află un lac ce atrage prin culoare apei sale: Laguna Albastră. Lacul s-a format pe locul unei cariere de nisip, o fostă mină de caolin (argilă albă), ce aparţinea de Exploatarea Minei Aghireşu, unde apa s-a acumulat datorită unor izvoare subterane, dar şi prin reţinerea apei provenite din precipitaţii. De jur împrejurul lacului a crescut stufăriș, iar pereții de nisip și pietre calcaroase gălbui, s-au erodat în timp, dând locului o frumusețe aparte.

“Laguna Albastră este de o culoare deosebit de frumoasă, rezultată ca urmare a existenţei rezidurilor de caolin care zac pe fundul lacului.” (financiarul.ro)

99397000
Până în anii ’90 aici existau și pești, dar în urma unor lucrări din anul 1995, lacul a secat, apoi apa s-a strâns din nou, redând viață spectaculoasei Lagune. Se poate ajunge aici fie cu mașina sau trenul, apoi pe jos sau cu bicicleta.

“În prezent, obiectivele turistice din zonă nu sunt puse în valoare şi nici nu sunt incluse în traseele turistice, cu excepţia Cabanei Leghia şi a Taberei de elevi Leghia. Printre aceste obiective turistice se numără şi Laguna Albastră, iar motivul nepromovării îl reprezintă infrastructura de transport care nu permite un acces uşor către aceste obiective.” (monitorulcj.ro)

Cu toate acestea, numărul turiștilor crește în fiecare an, lucru ce a dus la clasificarea acestui loc în primele 5 minuni ale naturii din județul Cluj.

“Laguna Albastră se află pe lista primelor cinci ‘minuni mioritice ale naturii’ pe care orice turist ar fi bine să nu le rateze, potrivit unui clasament realizat de dailybusiness.ro. Lacul, a reuşit să prindă scurtul top alături de Vulcanii Noroioşi, Focul Viu, Podul lui Dumnezeu şi Râpa Roşie.” nota Monitorul de Cluj în 2013.

În luna august 2015, publicația Cluju’ro, anunța: „Lacul Laguna Albastră din Aghireşu, aflat la 35 de kilometri de Cluj-Napoca, este scos la vânzare. Supranumit ‘Micul Paradis’ de cei care merg vara să se răcorească în cadrul unui peisaj mediteranean, este pus în vânzare pentru suma de 240.000 de euro. Terenul de 24 de hectare a fost achiziţionat, în perioada crizei, de cei care deţin complexul Sun Garden contra unei sume aproximativ de 100.000 de euro.”

În luna noiembrie a acestui an Ziarul de Cluj publica: „Omul de afaceri Ioan Tecar este noul proprietar al Lagunei Albastre, un loc unic, dar neamenajat din județul Cluj. Lacul Laguna Albastră este considerat o minune a României, devenit faimos pentru culoarea albastră, asemenea Mediteranei. Aici, Ioan Tecar intenționează să amenajeze un complex turistic, cu o investiție cuprinsă între 15-20 de milioane de euro. Lacul Laguna Albastră a fost apreciat ca fiind cel mai albastru lac din țară, iar adeseori a fost comparat cu Marea Mediterană.”

lagunaalbastraaghires2005
Reportaj de Mădălina Corina Diaconu

Surse: flikr.com, monitorulcj.ro, financiarul.ro, Cluju’ro, Ziarul de Cluj


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

5 Comments on Laguna Albastră, un lac spectaculos din județul Cluj

  1. hoza sebastian // 5 ianuarie 2016 at 8:47 // Răspunde

    Daca Primaria Aghiresu nu ar arunca gunoaiele menajere adunate de pe raza comunei Aghiresu in imediata apropiere a Lagunei (la mai putin de 800 m- unde va fi un al doilea PATA RIT ) probabil ca d-ul Tecar ar putea sa duca la bun sfirsit proiectul propus , dar asa sa investesti zeci de milioane de euro linga gunoie … iar Garda de Mediu Cluj doarme chiar daca a fost sesizata telefonic de aceste lucruri chiar ca nu stiu ce sa mai cred….

  2. Şerban, Gh., Antonie, Maria, Roman, C. (2009), Remanent lakes formed through the work of kaolin exploiting from Aghireşu (Cluj County). „Lakes, reservoirs and ponds”, Romanian Journal of Limnology, 3, Ed. Transversal, pp. 40 – 52, Târgovişte, ISSN: 1844 – 6477.
    Sorocovschi, V., Şerban, Gh. (2010), The Someşan Plateau lakes: genesis, evolution and territorial repartition. „Lakes, reservoirs and ponds”, Romanian Journal of Limnology, 4, Ed. Transversal, Târgovişte, pp. 24 – 40, ISSN: 1844 – 6477.
    Sorocovschi, V., Şerban, Gh., Alexe, M. (2011), Phisical properties of lakes water from Someşan Plateau. Lakes, reservoirs and ponds, Vol. 5, No. 1, pp. 9-26.
    Articolele sunt accesibile gratuit prin cautare pe site-ul revistei.

  3. Laguna albastra…al 5-cea minune a judetului nici macar ne este semnalizata…ca sa ajungi acolo trebuie sa intrebi localnicii…si sa ai un pic de orientare in teren.

  4. O nenorocire, ar trebui pus indicator cu NU CAUTATI, un drum nenorocit pentru un lac nenorocit care nici in cele mai negre vise nu seamana cu poza de pe site…o rusine la care se face reclama…

  5. Nu mai are culoarea albastra, s.a eutrofizat, e o balta plina de vegetatie fara sa fie atractiva! Nu mergeti!! Drum prost si fara sens

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii