Într-un oraș japonez s-a format subit o groapă imensă, de 15 metri. După doar 2 zile consecințele dezastrului aproape dispăruseră! La noi ar fi posibil?

Recent, în mijlocul orașului nipon Fukuoka s-a format din senin o groapă uriașă, ce semăna cu un crater rămas în urma exploziei unei bombe. Dimensiunile imensei găuri erau impresionante, înspăimântătoare chiar. Dar și mai impresionant a fost modul în care echipele de muncitori japonezi au soluționat problema. Nu doar modul, ci și timpul în care au rezolvat-o, având în vedere că la scurtă vreme după prăbușirea solului, groapa rezultată a fost inundată de către apa provenită din rețeaua de canalizare. La doar două zile după dezastru strada arăta ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat!
Jos pălăria, japonezii au lucrat într-un mod admirabil iar organizarea muncii trebuie să fi fost ireproșabilă. Lucrările au presupus repararea conductelor și cablurilor întrerupte, umplerea gropii cu nisip, turnarea cimentului și asfaltului – operațiuni care au durat doar două zile. N-a fost amânată nici măcar trasarea marcajelor rutiere.
Calea rutieră întreruptă anterior pe toată lățimea sa a fost redată traficului la numai o săptămână de la prăbușire iar pietonii și șoferii au primit asigurări ferme că nu mai există niciun pericol. Recentul incident al prăbușirii drumului a provocat oprirea aprovizionării cu apă și gaz metan, precum și întreruperea comunicațiilor de telefonie fixă.
Oricine va parcurge aceste rânduri, ar putea face comparații cu privire la modul în care se rezolvă problema gropilor din asfalt pe meleagurile noastre. Din fericire, în orașele României n-au apărut până acum prăbușiri ale unei căi de circulație care să lase în urmă o cavitate adâncă de 15 metri și lungă de 30.
Noi avem probleme cu gropile multe și mărunte, existente pretutindeni în țară, pe drumurile publice. Dacă cineva ar susține că și în România s-ar putea astupa o „surpătură” gigantică precum cea de la Fukuoka și reconecta conductele sparte în doar două zile, pentru ca peste alte cinci să se redeschidă drumul pentru circulație, cei din jur l-ar privi ca și cum tocmai ar fi declarat sus și tare că este împăratul Napoleon Bonaparte în persoană.
Dar japonezii sunt tot oameni ca și noi, românii! Nu-s urmașii zeilor. Și nu-s extratereștri veniți dintr-o altă dimensiune, pentru a ne da, prin modul lor de a trăi, lecții de bună organizare, de hărnicie și de civilizație. Exemplul lor îl putem prelua noi, benevol, dacă vrem să ne fie mai bine. Deocamdată, aici în România, avem două mari probleme, care împiedică lucrurile să meargă cum trebuie:
- am acceptat ani la rând sugestiile negative pe care l-au plantat cu perfidie în subconștientul colectiv feluriții potrivnici și denigratori ai neamului nostru, pentru a ne demobiliza. Știți prea bine ideile de tip „aici nu se mai poate face nimic, mai bine emigrăm cu toții, ultimul stinge lumina”. La japonezi, s-a putut reconstrui o întreagă țară, după un război pierdut. Într-o zi, și România noastră va străluci din nou. Dar va trebui să avem mai multă încredere în noi înșine, în propriile forțe și în puterea binelui!
- uităm mereu că aleșii neamului și înalții funcționari publici sunt slugile poporului, nu stăpânii săi. Că națiunea are dreptul de a porunci și trebuie să fie ascultată. De fapt, ploconeala înaintea slujbașului statului – obicei nedemn și fanariot, începe de la un nivel mai mic. N-ar trebui să permitem funcționarului de la ghișeu să ne vorbească de sus ori să se poarte într-un fel neconform codului de conduită ce i se aplică. Unde s-a mai pomenit ca lucrătorul să facă pe deșteptul în fața celui care îi plătește simbria?!
Cetățeanul român, ca un veritabil stăpân în țara sa, trebuie să asalteze autoritățile statului – centrale și locale, cu o ploaie de reclamații și solicitări, ori de câte ori constată că ele „uită” să își îndeplinească atribuțiile și că ele acționează cu operativitate doar la încasarea birurilor.
Încă de pe vremea samurailor, japonezii aveau o a doua religie: Datoria!
Statul român și angajații săi sunt datori până-n pânzele albe față de Națiunea Română!
Autor: Tomi Tohaneanu
Sursă: www.theguardian.com
Imagini: www.theguardian.com, www.rte.ie
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
un articol caruia ii scapa elementul principal: motivul aparitiei gropii, restul…