În Serbia, există suspiciuni că Turcia ar susține construirea Albaniei Mari. Dar de la „Albania Mare” se poate ajunge lesne la… război în Balcani!
Există o suspiciune că serviciile de informații turce se află în spatele declarațiilor recente referitoare la redesenarea granițelor în Balcani și răspândirea conceptului de Albania Mare, apreciază presa de la Belgrad. Ziarul belgrădean Vecernje Novosti adaugă că amenințările contra Serbiei vin într-o manieră sincronizată dinspre Pristina (Kosovo), Tirana și Presevo, provocările fiind dirijate de la Ankara. Cotidianul amintit arată că informațiile acestea i-au parvenit de la structurile de securitate ale Serbiei, considerând că acțiunea ofensivă a serviciilor de informații din Turcia trece prin Pristina, fiind exercitată prin mijlocirea a două pârghii-cheie.
Primul canal de comunicare și influență ar fi Agenția de Coordonare și Cooperare cu Turcia (TIKA) din Serbia, care acționează în districtul Raska, în sud vestul țării, dar și în localități aflate în Valea Presevo. Al doilea canal de comunicare (și influență) constă în realizarea unor întrevederi dintre agenții secreți ai Turciei și liderii albanezi din Presevo, Bujanovac, ca de altfel și din Kosovo. Potrivit Vecernje Novosti, aceste informații indică faptul că aspirația secretă a Turciei este de a-și crea un sprijin solid în Balcani. În Albania, circa 60% din populație este musulmană.
Comentariu: Turcia lui Erdogan dă semne serioase că nostalgia Imperiului Otoman și a puterii sultanilor de odinioară este încă vie, în ciuda opoziției unui procent destul de însemnat dintre turci față de tendințele autoritariste ale liderului de la Ankara.
Pe de altă parte, Serbia este susținută de către Rusia, fiindu-i furnizate recent avioane de vânătoare și elicoptere militare. În ipoteza în care se va acționa din exterior pentru construirea Albaniei Mari, prin alipirea regiunii Kosovo, Serbia s-ar putea să reacționeze prompt, prin mobilizarea armatei contra factorilor destabilizatori de pe plan local, fiind un stat ai cărui cetățeni sunt mult mai combativi și mai puțin temători de război decât românii, de pildă. La rândul lor, albanezii nu-s nici pe departe pacifismul întruchipat!
Turcia nu poate acționa la vedere în sprijinul acordat albanezilor, în destabilizarea regională. Ca stat NATO, dar și ca stat ce se confruntă cu tendințe separatiste în Ardeal, atitudinea viitoare a României trebuie să fie prudentă și gândită din timp, pentru eventualitatea redeschiderii conflictului Kosovo, pe fondul creșterii subite a ambițiilor naționaliste albaneze, de natură să aprindă fitilul pentru „butoiul de pulbere al Europei”, aflat în Balcani.
Autor: Tomi Tohaneanu
Surse: www.b92.net, www.activenews.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
daca romania a intervenit pentru kosovo pentru ca era o problema grava de incalcare a drepturilor omului de catre sarbi acum am inteles ca de fapt sarbii se luptau cu islamistii aceasi teroristii din ISIS. O SA LASAM DE DATA ASTA RUSIA SA SE OCUPE DE EI !