Cunoaste lumea

Noutăți

În Georgia se află un fascinant oraș al grotelor, numit Uplistsikhe – „cetatea Domnului”. Care a fost rostul întemeierii sale?

  •  
  •  
  •  

Situată la doar o oră distanță de capitala georgiană Tbilisi, antica „cetate de stâncă” Uplistsikhe este una dintre cele mai vechi așezări umane din Georgia. Localnicii se referă la Uplistsikhe ca la o „cetate a Domnului”. Totuși, se crede că un enigmatic rege pe nume Uplos, care a domnit în timpurile păgâne, este cel ce a construit cetatea, ca un simbol al măreției și puterii sale. Potrivit legendei, orașul a fost făurit de către sclavi, ale căror târnăcoape erau făurite pe jumătate din fier și jumătate din aur. Dacă un rob se dovedea devotat și sârguincios în muncă, după ce fierul târnăcopului său se tocea, omul era răsplătit cu aurul și libertatea, spune legenda.

Orașul cioplit în stâncă are o arhitectură diversă, încăperile sale subterane fiind realizate începând din epoca timpurie a fierului și până în Evul Mediu târziu. La fel ca într-un oraș obișnuit, există, acolo, o varietate de clădiri, dedicate unor scopuri religioase, sociale, administrative etc. Uplistsikhe a fost, cândva, un important centru religios, politic și cultural. La Uplistsikhe, arhitectura păgână coexistă cu aceea creștină.

k

1

Georgia este numită, uneori, „leagănul vinului”. Astfel, nu este o surpriză că în Uplistsikhe se pot vedea numeroase rămășițe de kvevri (vase de lut destinate, în vechime, pentru păstrarea vinului). Cum explică locuitorii motivul prezenței atâtor vase? Atunci când un copil se năștea, spun ei, familia sa umplea un kvevry cu un vin, îl astupa bine și îl îngropa. Mai apoi, când respectivul copil împlinea șaisprezece ani, familia sa dona acel kvevri cu vin către biserică.

j

În secolul al IX-lea, a fost construită, pe stâncă, o bazilică bizantină, fără nicio fundație. A supraviețuit multiplelor cutremure și poate fi admirată și astăzi. Săpăturile arheologice din Uplistsikhe au scos la iveală o mulțime de artefacte, unele dintre ele foarte valoroase – bijuterii, ceramică, sculpturi, expuse astăzi în Muzeul Național de Artă din Georgia.

Complexul Uplistsikhe este împărțit în trei părți: sudică, mijlocie și nordică, acoperind o suprafață de aproximativ opt hectare. Partea mijlocie e cea mai mare, conține o bună parte dintre structurile de piatră și este conectată la partea de sud printr-un tunel îngust.

Atunci când Tibilisi a fost atacat de către musulmani, în secolele VIII și IX, Uplistsikhe a servit drept refugiu. Sfârșitul invaziilor mongole a marcat intrarea așezării într-un con de umbră. Orașul săpat în stâncă fost, practic, abandonat, fiind folosit numai ocazional, ca adăpost la ceas de primejdie, de invazie militară străină.

i3

h

a

g

b

f

c

e

d

Surse: unusualplaces.org, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii