Imagini unice: cum se văd Pământul și Luna, de la o distanță de aproape 40 de milioane de mile. Cum au fost obținute imaginile?

O navă spațială a NASA ne oferă imagini memorabile, în care apar Luna și Pământul, văzute de la uriașa distanță de 39,5 milioane de mile. În fotografie ni se înfățișează Planeta Albastră și satelitul său natural, sub forma a două puncte luminoase. Sunt cele mai mari și mai strălucitoare elemente care apar în imagini.
Imaginile au fost culese de către nava spațială Osiris-Rex, care călătorește cu formidabila viteză 8,5 kilometri pe secundă. Sonda spațială se îndreaptă către un asteroid, numit Bennu, pentru a prelua mostre de rocă, care urmează să fie aduse pe Terra, în scopul examinării lor în laborator. Asteroidul în cauză a intrat în atenția cercetătorilor, deoarece se crede că ar conține precursori moleculari ai vieții. Imaginile în care apar Pământul și Luna au fost obținute la jumătatea lunii trecute, fiind recent publicate de către NASA.
Aglomerarea de stele din colțul superior, partea stângă, sunt Pleiadele (Cloșca cu Puii), din constelația Taurus. În colțul din dreapta, sus, se află Hamal – cea mai strălucitoare stea din constelația Aries (Berbecul). Cuplul Pământ-Lună apare în centrul unui grup de cinci stele ce reprezintă capul constelației Cetus (Balena).
Sonda spațială a mai trimis pe Pământ și alte imagini spectaculoase, atunci când se afla la „numai” 3 milioane de mile de noi, adică de 13 ori distanța dintre Pământ și Lună. Osiris-Rex este prima misiune spațială americană în care o navetă spațială va prelua o mostră de pe un asteroid, spre a o aduce pe Terra. Respectivul asteroid face parte dintre corpurile rămase de la formarea sistemului nostru solar, având o vechime de 4,5 milioane de ani.
Sonda spațială dispune de un braț robotic, care va culege între 60 și 2000 de grame de materie, de pe asteroidul Bennu. La bordul navetei spațiale se află camere video, un altimetru laser, un dispozitiv LiDAR, precum și un spectometru. Osiris-Rex va atinge suprafața micului asteroid anul viitor. Oamenii de știință consideră că mostrele preluate de pe asteroidul Bennu vor fi de folos pentru găsirea unor răspunsuri legate de originile vieții, pe Terra. Bennu are un diametru mediu de peste 490 de metri, are caracteristici prea puțin cunoscute și prezintă un oarecare risc de coliziune cu Terra, însă în secolul următor (după calculele astronomilor).
Surse: www.dailymail.co.uk, wikipedia.org
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu