Halloween – Ziua tuturor sufletelor

Se consideră că obiceiurile de Halloween de astăzi au fost influențate de obiceiurile și credințele populare din țările vorbitoare de celtică, dintre care se crede că unele au rădăcini păgâne.
Jack Santino, un folclorist, scrie că „în toată Irlanda exista un armistițiu neliniștit între obiceiurile și credințele asociate creștinismului și cele asociate cu religiile care erau irlandeze înainte de sosirea creștinismului”.
Istoricul Nicholas Rogers, explorând originile Halloween-ului, observă că, în timp ce „unii folclorici și-au detectat originile în sărbătoarea romană Pomona, zeița fructelor și semințelor, sau în festivalul morților numit Parentalia, acesta este mai tipic legat de festivalul celtic al Samhainului, care provine din vechiul irlandez pentru „sfârșitul verii”.”
Festivalul Samhain a fost primul și cel mai important din calendarul galic medieval și a fost sărbătorit în 31 octombrie – 1 noiembrie în Irlanda, Scoția și Insula Man.
Un festival înrudit a fost organizat în aceeași perioadă a anului de către celții bretonici, numiți Calan Gaeaf în Țara Galilor, Kalan Gwav în Cornwall și Kalan Goañv în Bretania; un nume care înseamnă „prima zi de iarnă”.
Pentru celți, ziua s-a încheiat și a început la apus; astfel festivalul a început în seara de dinainte de 7 noiembrie prin calcul modern (jumătatea punctului dintre echinocțiul și solstițiul).
Samhain este menționat în unele dintre cele mai vechi literaturi irlandeze. Numele au fost folosite de istorici pentru a se referi la obiceiurile celtice de Halloween până în secolul al XIX-lea și sunt încă numele gaelice și galeze pentru Halloween.
Halloween astăzi este influențat de dogma creștină și de practicile derivate din aceasta. Halloween-ul este seara dinaintea zilelor sfinte creștine din Ziua tuturor sufletelor (cunoscută și ca All Saints ‘sau Hallowmas) de 1 noiembrie și Ziua tuturor sufletelor din 2 noiembrie, oferind astfel sărbătorii pe 31 octombrie numele complet al All Hallows’ Eva (adică seara dinaintea Zilei tuturor sfințenilor).
De pe vremea Bisericii timpurii, sărbătorile majore din creștinism (cum ar fi Crăciunul, Paștele și Rusaliile) au avut priveghiuri care au început cu o seară înainte, la fel ca și sărbătoarea All Hallows ‘.
Aceste trei zile sunt numite în mod colectiv Allhallowtide și sunt un moment pentru cinstirea sfinților și pentru rugăciunea pentru sufletele recent plecate care încă nu au ajuns în Rai.
Comemorările tuturor sfinților și martirilor au fost ținute de mai multe biserici la diferite date, mai ales în primăvară. În 609, papa Bonifaciu al IV-lea a dedicat din nou Panteonul din Roma „Sfintei Maria și tuturor martirilor” la 13 mai.
Aceasta a fost aceeași dată cu Lemuria, un vechi festival roman al morților și aceeași dată cu pomenirea tuturor sfinților din Edessa în timpul lui Efrem Sirul.
Dezvoltarea de artefacte și simboluri asociate cu Halloween-ul s-au format în timp. Lanternele (jack-o’-lantern ) sau lumânările purtate în mod tradițional în ajunul All Hallows Day, pentru a speria spiritele rele.
Există o poveste populară irlandeză asociată cu jack-o’-lantern, despre care,, în folclor se spune că reprezintă un „suflet căruia i s-a refuzat intrarea atât în cer, cât și în iad”.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu