Cunoaste lumea

Noutăți

Giganticele GAZOMETRE (rezervoare de gaz) din Viena au fost transformate într-un veritabil… oraș, cu magazine și spații de locuit. Vei fi uimit să vezi cum arată în interior!

  •  
  •  
  •  

În anul 1894, autoritățile din Viena au hotărât să construiască patru uriașe rezervoare destinate depozitării gazelor necesare orașului. Fiecare dintre ele avea un volum de 90.000 metri cubi. Construirea lor a durat aproximativ trei ani. Impresionantele rezervoare serveau la stocarea gazelor produse prin distilarea cărbunelui, care, ulterior, erau distribuite prin intermediul rețelei orășenești. Fiecare dintre cele patru gazometre avea peste 70 de metri înălțime și 60 de metri în diametru.

1La un moment dat n-a mai fost nevoie de uriașele gazometre (rezervoare de gaz). Ele nu au mai fost folosite, atunci când s-a realizat tranziția completă către utilizarea gazelor naturale, care erau depozitate sub presiune în rezervoare de formă sferică.

7

Apoi, în ultimul deceniu al secolului XX s-a pus problema reutilizării gazometrelor într-un mod care să îmbine utilul cu plăcutul. În 1999 au fost angajați patru arhitecți, câte unul pentru fiecare structură, pentru a le transforma în clădiri cu variate funcțiuni. Operațiunile de schimbare a destinației au durat vreme de doi ani și rezultatul a fost uimitor.

4

În cursul reconstrucției, fiecare gazometru a fost împărțit în diferite zone. Doar exteriorul rezervoarelor, construit din cărămidă, a fost păstrat, în vreme ce în interior au fost ridicate construcții noi. Ele conțin zone de recreere, vaste spații comerciale (la parter), spații de birouri – la etajele mijlocii și locuințe – la etajele superioare. Cele patru gazometre sunt unite prin pasaje suspendate.

În interiorul fostelor rezervoare de gaze se află o sală de expoziție de 4200 de locuri, un cinematograf, spații destinate birourilor – de 11.000 de metri pătrați, precum și 800 de apartamente. Astăzi, în „gazometre” s-a coagulat o originală comunitate a chiriașilor. Cele patru structuri, în care se îmbină armonios vechiul cu noul pot fi numite, împreună cu locuitorii lor, „un oraș în interiorul altui oraș”. Acolo își au locuințele 1600 de chiriași obișnuiți, cărora li se adaugă tinerii din căminele studențești.

9

8

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: amazingstuff.co.uk, wikipedia.org

Imagini: amazingstuff.co.uk


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii